reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hackeři zveřejnili zdrojový kód FIFA 21, vyděračský pokus nevyšel

3.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Hackeři zveřejnili zdrojový kód FIFA 21, vyděračský pokus nevyšel
Některé společnosti napadené ransomwarem se rozhodnou vyděračům platit a jiné to zase odmítají. Letos v zimě šlo o CD Projekt a kódy známého Zaklínače 3 či Cyberpunku 2077 a nyní šlo o FIFA 21 od EA Sports. 
V případě společností CD Projekt a Electronic Arts ovšem samozřejmě nešlo o napadení ransomwarem, ale o průnik do počítačových systémů, z nichž si útočníci stáhli potřebná data. Šlo tu o snahu s využitím zdrojových dat her (nyní tedy FIFA 21) získat peníze, a to buď prostřednictvím výkupného od napadené společnosti, nebo prostě prodejem třetí straně. 
 
 
Firmy CD Projekt a Electronic Arts se ovšem prostě rozhodly s hackery nevyjednávat a nechat je, ať si s ukradenými daty naloží, jak chtějí. Dříve byl kód Cyberpunku 2077 údajně prodán v aukci, respektive je to v podstatě jisté vzhledem k tomu, že se později neobjevil volně přístupný jako dříve kód ke Gwent, anebo právě nyní k titulu FIFA 21. Zloději tak nyní nepochodili ani s pokusem o vydírání firmy EA, po níž žádali dokonce 28 milionů dolarů. Později neuspěli ani ve snaze kód prodat někomu jinému, a tak splnili svou obvyklou výhružku, že jej zveřejní. 
 
Nešlo přitom pouze o samotný zdrojový kód, jak ukazuje ten fakt, že bylo zcizeno celkem 780 GB dat. Tento objem tak pravděpodobně zahrnuje veškerá data týkající se FIFA 21, čili i grafiku, zvuky, modely, atp. Dle EA v nich ale nefigurovala žádná citlivá data týkající se zákazníků firmy a i proto firma ihned odmítla zaplatit s tím, že neočekává v podstatě žádný dopad na své hry či celkový byznys. Samozřejmě také souběžně s tím probíhá policejní vyšetřování útoku a posilování zabezpečení serverů EA. 


reklama