reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
17.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Ze specifikací nové grafické karty Radeon RX 6500 XT vyplynulo, že nepůjde jen o kapacitu pouhých 4 GB paměti, která bude představovat omezení. Je tu vedle multimédií i úzká sběrnice PCI Express. 
msoky (88) | 24.1.202212:48
Je to problem intelu ze dlhodobo neprechadzal na pcie 4 narozdiel od konkurencie...na AMD ide vsetko na plno,u intelu za to ze ma starsi pcie 3 to dosť drhne..v dnesnej dobe kedy sa karty nedaju zohnat za rozumne ceny je volba 4GB ospravedlnitelna a som si isty ze ak by tu nebol ten problem s krypto tak AMD osadi 8GB lebo fakt je to krok späť...takze ak budu karty za normalnu cenu bezne dostupne tak budme radi ze aspon na pol roka­/rok vieme vydrzat s tymto lebo dostupne su iba sracky ako radeon 430,550,gf 710 a 1030 a to je fakt na zaplakanie
Odpovědět0  0
HoCh (295) | 18.1.202210:16
Pan Vítek musí být opravdu velký fanoušek AMD, protože v posledních dnech věnuje jejich grafice rx6500xt už asi pátý článek. A nešetří superlativy ;­-­).

Zájem o tu kartu ale možná není zcela neoprávněný. Díky tomu, že ji AMD osekalo na kost a snížilo tak její zajímavost pro těžaře i výrobní náklady, by to mohla být po dlouhé době karta, která by snad mohla jít koupit. A možná i za trochu rozumnější ceny, než jsou dnes běžné.

Už od začátku je jasné, že to bude karta jen pro základní hraní v rozlišení 1080 na nízké detaily. Čekat od tak slabé karty se 4GB paměti víc může jen hlupák. Jenže takoví pak nejvíc křičí, že je to mizerná karta, protože nedokáže to, co by se jim líbilo, ale co umí až mnohem silnější karty.

Největším omezením je malá paměť. U tak slabé karty člověk normálně nastaví rozlišení a kvalitu tak, aby měla pro něj přijatelné FPS. Což znamená, že se vše potřebné musí vejít do paměti karty.

Myšlenka řešit nedostatek paměti dotahováním dat dodatečně pres PCIe je lákavá, ale nereálná. Paměť karty má rychlost 144GB­/s, s využitím infinity cache je ­(podle AMD­) efektivní rychlost 232GB­/s. Rychlost 4 linek PCIe 4.0 je 24GB­/s, tedy o řád menší. A disk, ze kterého se data dotahují je ještě o řád pomalejší, než PCIe. Rozhraní, které bude 2x rychlejší ­(8xPCIe4.0­), nebo 2x pomalejší ­(4xPCIe3.0­) na tom moc změnit nemůže. Nanejvýš o něco posune hranici, kde se začne nedostatek paměti zásadněji projevovat.

Na serveru Hardware Unboxed, kde bývají zajímavé a dost kvalifikované testy, se zkusili podívat, kde jsou hranice nastaveni podobné karty ­(rx5500xt­) a jak moc ­(ne­)může PCIe nahradit nedostatek paměti. Je vidět, že tak slabé karty netestují často a tak má ten test řadu slabin. Kdyby ho nazvali ­"Jak velký idiot musíte být, aby ta karta přestala fungovat­", tak by se proti způsobu testování nedalo moc namítat. Jenže je uveden otázkou ­"Je 6500xt blbě udělaná?­", ale vůbec na ni neodpoví.

Správně by měli nejdřív otestovat kartu s různý konfiguracemi PCIe v rozlišení a kvalitě, pro které je určena. Při odpovídajícím rozlišení 1080 a v nízkých detailech by se ukázalo, že hry běží zcela bez problémů, což ale není mediálně moc zajímavé a nevyvolá emoce zvyšující sledovanost. Pak by měli hry otestovat ve střední kvalitě a nakonec případně i ve vysoké.

Z porovnání těch 3 sad výsledků by bylo vidět, kde jsou meze her a jak zvládají fungovat s malou pamětí grafiky. V podstatě by mělo jít spíš o test kvality správy paměti ve hrách, než o test grafiky. Steven Walton z HU ve videu u některých her říká, kolik GB paměti hra v nastavené kvalitě na různých verzích rx5500xt ­(4­/8GB­) zabírá, ale bohužel tam nikde nemá souhrnný přehled.

Ale na systematické zpracování tolika testů neměli v HU asi sílu a možná ani chuť. A tak je jejich test jen sbírkou více, či méně nesmyslných nastavení snažících se zjisti, jestli je ještě karta s 4xPCIe3.0 zvládne, nebo ne.

Asi nejšílenější je nastavení u hry Doom Eternal, která je známá tím, že běhá velmi dobře i na hodně slabém železe. Steven Walton ve videu dokonce mluví o tom, že z chování hry je vidět, jak se hra velmi snaží optimalizovat využití paměti. Aby kartu na 4xPCIe3.0 dostali do kolen, museli pro rozlišení 1080 nastavit úplně nesmyslnou ultravysokou kvalitu.

A protože má ta hra asi opravdu dobrou správu paměti i dopředné načítání chybějících dat, dává s rychlejším PCIe i na tak nesmyslně vysoké kvalitě už velmi dobré hodnoty FPS. Proto je pokles pro 4xPCIe3.0 tak velký, že vede žebříček propadů. To však vůbec neznamená, že je na téhle kartě zcela nehratelná, jak by to mohl někdo interpretovat. Právě naopak.

Ovšem největší prasárna, kterou na HU udělali je, že ve společném grafu srovnávají procentní propady FPS ze zcela nesourodé směsi více, či méně nesmyslných nastavení her. Dokladem nesmyslnosti je to, že žebříček propadáků vede nejhratelnější hra Doom Eternal. A dokonce mají z těch hodnot spočítaný průměr a tváří se, že by ­(nějakým zázrakem­) měla být výsledná hodnota objektivním hodnocením.

Ale panu Vítkovi se podařilo test od Hardware Unboxed posunout ještě o pěkný kus dál. Nikde ani zmínka o tom, že ta rx5500xt při rozumných nastaveních kvality zvládala i s 4xPCIe3,0 velmi hratelné FPS a někde dokonce i v rozlišení 1440. A aby podpořil své tvrzení: ­"Výsledky testů jsou až strašidelné­" vybral z testů jen ten nejšílenější a nejvíce zavádějící graf pro hru Doom Eternal. A jako druhý důkaz vzal to nesmyslné ­(viz výše­) srovnání největších propadů pro 4xPCIe3.0. Inu kdo umí, ten umí.

Mám SvětHardware rád, protože přináší velké množství zpráv z oblasti technologií a často i velmi zajímavých. Chápu, že v těch pár lidech a kalupu se občas podaří převzít i úplný nesmyl, jako nedávný článek o vlivu 3D cache na zpoždění přístupu do paměti ­(latency­). Ale někdy by fakt neškodilo omezit osobní preference značek a s profesionálním odstupem se soustředit se fakta užitečná pro čtenáře. Tohle přehnané fandovství kvalitě článku dost škodí. A stejně tak i pověsti autora.
Odpovědět0  1
Jan Vítek (3360) | 18.1.202210:31
Opravdu vám nebudu vyvracet přesvědčení, že karta jako RX 6500 XT se hodí jen pro nízkou kvalitu a kdo chce víc, ten tomu nerozumí. Můžu nad tím jen zakroutit hlavou.

Jen jste jaksi přehlédl hned po citované pasáži o DOOM Eternal text: ­"DOOM Eternal však představuje extrémní případ­" a vybral jste si jen to, co se vám hodí. Mimochodem hned jako další obrázek je přehled všech výsledků.

Já si graf s DOOM Eternal mimochodem vybral i kvůli tom, že dobře ukazuje, jak moc může být důležitá propustnost sběrnice, když už se nedostává kapacity paměti.

No a nakonec, pokud byste opravdu znal mou práci, věděl byste, že mi je nějaké fanouškovství v rámci firem AMD­/NVIDIA­/Intel naprosto volné. Nebudu tleskat kartě, která oproti své přímé předchůdkyni představuje krok zpět a jestli je to Radeon nebo cokoliv jiného, to je mi jedno.
Odpovědět2  0
Irving (246) | 18.1.202214:15
Na jednu stranu trochu souhlasím s tím, že to omezení 4 linkami PCI­-E4 není příliš důležité ­- nemyslím si, že by byla RX6500XT myšlena jako upgrade pro starší počítače, podle všeho bude výkon kolem RX 580, která tu je roky a byla jednu dobu dostupná za opravdu směšné peníze, takže kdo má starší počítač a hledal tenhle výkon, ten už ho dávno má.
Na druhou stranu to ale opravdu není povedená karta, hlavně omezení multimediální výbavy je úplně zbytečné a moc ho nechápu. Pravě případná multimediální výbava by mohla být jediným důvodem, proč o této kartě přemýšlet jako o upgradu, takhle to padá. Posun výkonu proti předchůdci taky nic moc, cenu nekomentuju, ta je dána spíše dobou, pokud se dostupnost grafik zlepší, tak půjde asi dost dolů. Spolu s 3070Ti asi zatím nejslabší grafika nové generace.
Jinak nechápu, proč na téhle grafice nehrát Doom Eternal na ultra, když v něm bude pravděpodobně dávat přes 60FPS.
Odpovědět0  1
Jan Vítek (3360) | 18.1.202214:33
Vezměte to takhle. PC s PCIe 3.0 se nedají považovat za šrot, jsou to relativně ještě nové počítače třeba s procesory Comet Lake ­(Core 10. gen.­). Takže by rozhodně dávalo smysl, aby AMD ohánějící se svým ­"fine wine­" přístupem myslelo i na to, že ne každý bude mít PCIe 4.0 a pokud se potvrdí tak velký pokles výkonu na PCIe 3.0, vůbec to nebude působit dobře.

A to zvláště pak ne v porovnání se starou kartou a přímou předchůdkyní, modelem RX 5500 XT, která má osm linek PCIe 4.0. RX 6500 XT by přece snad měla být lepší, nebo v tomhle ohledu alespoň stejně dobrá. A to platí i pro ona multimédia.

Navíc se AMD snaží, aby se RX 6500 XT vyhnula těžařům, což je chvályhodné. Právě proto by o ni ale mohli mít zájem i ti, kteří se v posledním už více než roce snažili pořídit alespoň trošku slušnou kartu za rozumnou cenu a právě mezi ně můžou patřit i lidi se sestavou bez moderní PCIe 4.0. V tomto ohledu pak jde výbava jen čtyř linek přímo proti těmto zákazníkům.



Odpovědět1  0
Irving (246) | 18.1.202220:04
Jak jsem psal, kdo má starší počítač a chce upgradovat grafiku, tak pro něj pravděpodobně nebude mít 6500xt smysl, protože ten nárůst výkonu proti 5 let starým grafikám stejné cenové kategorie je prostě malý až žádný. A pro ty co čekají ­- rx 580 4g se dají koupit za podobné peníze, jako bude stát 6500XT, už teď. Navíc většina z nich asi tu PCI­-E4 mít bude, už 10. generace Core neměla proti Ryzenům moc smysl a prodeje v retailu tomu odpovídaly. Jinak neříkám, že malý počet PCI­-E linek není problém, jen to podle mě není ten hlavní problém téhle karty.
Odpovědět0  0
VictorCZ (63) | 19.1.202219:48
Jako majitel výprodejové sestavy s PCI­-E 3.0 generace Skylake dím ,že RX6500 není grafická karta pro mne a vlastně pro nikoho ,kdo chce dnes smysluplnou grafickou kartu za budgetovou cenu . Ve srovnání s mou vousatou RX 580 která byla přijata už ve své době jako minimální pokrok a za to byla často a ráda kritizována je to s novou RX6500 přímo skok do minulosti ­(výkon půl dekády zpět ? To už zkusil Intel s Atomy ...­) Popravdě koukat se na takovou kartu a mluvit o tom že PCIE 4.0 je standard a 4 linky stačí všem takže ke kriplení výkonu nedojde u všech.... ,tak říkám trn z paty tahle karta těm co dostupný budget potřebují nejvíc opravdu nevytrhne . AMD umělo dělat dobře karty ,ale to RX6500 opravdu není .
Odpovědět1  0
HoCh (295) | 18.1.20228:24
Koukám, že tady moc nefunguje editování příspěvku :­-­(. Když jsem ten svůj omylem uprostřed práce uložený dopsal a opravil, tak se po stisknutí tlačítka Uložit celá práce ztratila a ten nedodělaný příspěvek už ani nejde editovat. Tak se za jeho nedokončenost omlouvám, ale celé znovu to už asi psát nebudu.
Odpovědět0  0
HoCh (295) | 18.1.20227:13
Pan Vitek musi byt opravdu velkym fanouskem AMD, ptotoze v poslednich dnech venuje jejich grafice 6500xt uz asi paty clanek.

Ale mozna to neni zcela neopravnene. Diky tomu, ze ji amd osekalo na kost a snizila tak jeji zajimavost pro tezare i vyrobni naklady, by to mohla byt po dlouhe dobe prvni karta, ktera by mohla jit koupit. A snad i za trochu rozunejsi ceny, nez jsou dnes bezne.

Uz od zacatku je jasne, ze to bude karta jen pro zakladni hrani v rozliseni 1080 na nizke detaily. Cekat od tak slabe karty se 4GB pameti vic rmuze en hlupak. Jenze takovi pak nejvic krici, ze je to mizerna karta, protoze nedokaze to, co by se jim libilo, ale co umi az mnohem siilnejsi karty.

Nejvetsi omezeni je pamet. Normalne clovek u slabe karty nastavi rozliseni a kvalitu tak, aby mela pro nej prijatelne fps. Coz znamena, ze se vse potrebne musi vejit do pameti karty.

Myslenka rezit nedostatek pameti dotahovanim dat dodatecne pres pcie je zajimava, ale nerealna. Pamet karty ma rychlost 144GB­/s, s vyuzitim infinity cache je ­(podle amd­) efektivni rychlost 232GB­/s. Rychlost 4 linek PCIe 4.0 je 24GB­/s, tedy desetina o rad mensi. A disk, ze ktereho se data dotahuji je jeste o rad pomalejsi,nez pcie.

V Hardware Unboxed, kde byvaji zajimave a dost kvalifikovane testy, se zkusili podivat, kde jsou hranice nastaveni podobne karty a jak moc ­(ne­)muze pcie nahradit nedostatek pameti. Je videt, ze tak slabe karty netestuji casto a tak ma ten test radu slabin. Kdyby ten test nazvali ­"Jak velky idiot musite byt, aby ta karta prestala fungovat­", tak by se proti zpusobu testovani nedalo moc namitat. Jenze se jmenuje otazkou ­"Je 6500xt blbe udelana?­", ale vubec na ni neodpovi.

Spravne by meli nejdruv otestovat kartu a jeji mozne konfigurace pcie v rosliseni a kvalite e vsech hrach v 1080 s kvalitou na minimu, tedy v rezimu, pro ktery je urcena
Odpovědět2  3
FabledWarrior (177) | 18.1.20227:07
Nezlobte se na mě, ale vy jste fakt zřejmě zabednění nebo zeleně­(nemyslím EKO­) zaměření....

Takže my tu už pár let máme standard PCI­-E 4 a krom SSD disků to nebylo jak využít a říkalo se, že to pro grafickou kartu není potřeba a bla bla bla... OKa, po těch letech aklimatizace AMD využilo tenhle standard tak, aby to dávalo smysl a v low­-endu ušetří peníze na rozhraní a využije PCI­-E 4 tak, aby mohla srazit cenu grafické karty a vy už zase remcáte? Tak jako co chcete? Kdyby byla ta karta jen o 10 dolarů dražší, tak tady zase skáčete do stropu, jak je to od AMD nehoráznost a kdesi cosi...

Prostě dneska je standard PCI­-E 4 a je mi úplně buřt, že nějaký vykopávky od Intelu ten standard ignorovaly a mají ho až teď. Základní desky a procesory od AMD už to podporují nějakou dobu, tak proč by toho AMD nemohlo využít? I Velmi levné desky toto umí, tak v čem je sakra problém? Trošku by to chtělo hledět do dopředu a ne se za každou cenu otáčet dozadu na Intel...
Odpovědět5  1
VictorCZ (63) | 18.1.20220:30
Vidím velké špatné pro AMD tábor :­( PCI­-E 3.0 je kandidát na upgrade a 6500LT to nebude ...
Odpovědět2  2
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.