reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Harvardova univerzita a Sony vyvinuli origami robota pro chirurgy

28.8.2020, Kateřina Hoferková, aktualita
Harvardova univerzita a Sony vyvinuli origami robota pro chirurgy
Robotika se v medicíně stává velmi dobrým pomocníkem, o vývoj robota určeného pro chirurgy se snaží i výzkumný tým z Harvardovy univerzity a Sony. Ten představil svého drobného origami robota.
Výzkumný tým z Harvardovy univerzity (konkrétně z Wyss Institute) a společnosti Sony spojil své síly při vývoji drobného chirurgického robota. Při výrobě se tvůrci inspirovali japonským uměním skládání z papíru origami a vytvořili robota, který má velikost zhruba tenisového míčku a jehož váha je pouze asi 2,5 gramů. 
 
Pohyb v mnoha směrech umožňují tři lineární pohony a robot má sloužit jako pomůcka pro chirurgy pro provádění velmi přesných úkonů na lidském těle, kdy lékař přístroj přímo ovládá a může vykonat zákrok. Robot byl vytvořen použitím tzv. Pop-up MEMS metody, kdy je materiál nanášen ve vrstvách a následně vyřezán laserem, takže výrobek se poté složí do 3D objektu. 
 
 
Výzkumný tým také prováděl testování, při němž zjistil, že robot byl o 68 % přesnější než nástroj ovládaný lidskou rukou. Stroj byl také schopný úspěšně provést simulaci postupu, při kterém musí chirurg precizně vést jehlu, aby se dostal do drobných žil v zadní části oční bulvy. Robot byl schopný přesně propíchnout silikonovou trubičku o tloušťce pouze dvojnásobné lidskému vlasu, která imitovala retinální žílu. 
 
Než ale bude drobný dálkově ovládaný robot skutečně připravený pro použití na operačních sálech, musí jeho vývoj urazit velký kus cesty. Malá velikost a váha přístroje však představuje jeho hlavní výhodu, protože je díky tomu uživatelsky přívětivý a snadno nastavitelný. 
 


reklama