reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Herní testy nového Core i9-11900K ukazují srovnatelný výkon s 10900K

18.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Herní testy nového Core i9-11900K ukazují srovnatelný výkon s 10900K
Intel sice minulý týden ukázal benchmarky, dle nichž si chce opět vzít titul výrobce nejvýkonnějších herních procesorů, ovšem ukazuje se, že ve skutečnosti by to mohlo být poněkud jiné. 
Procesory Intel Rocket Lake-S dorazí až v březnu, takže do té doby oficiální benchmarky nebudou, ale už nyní je možné se k vzorkům těchto nových CPU dostat. Jde nám nyní především o vlajkový model Core i9-11900K, který se tentokrát nepostavil konkurenci z řad AMD Ryzen, ale kolegovi z předchozí generace, procesoru Core i9-10900K. 
 
 
Nový Rocket Lake-S má zřejmou nevýhodu v počtu jader, jichž má oproti deseti jen osm, ovšem to by ve hrách vesměs nemělo moc vadit. Naopak slibuje vyšší IPC a velice podobné takty, takže výkony by opravdu mohly být ve hrách vyšší. Problém je ale ten, že my nevíme, na jakém taktu dokáže oproti starým Comet Lake-S v zátěží většího počtu jader reálně pracovat. 
 
Je také třeba vzít v potaz, že testovaný procesor byl QS, čili Qualification Sample. Nicméně s Core i9-10900K měl stejné podmínky, a to konstantní takt 5,2 GHz díky velice výkonnému chlazení, takže v tomto ohledu by problém být neměl žádný a naopak se může plně ukázat slibovaný nárůst IPC. 
 
 
Testovány byly hry Shadow of the Tomb Raider, Wolfenstein Youngblood, Cyberpunk 2077, Assassins’ Creed Valhalla, PUBG či nejmenované RTS na sestavě s DDR4-3600 a kartou GeForce RTX 3080. Zvoleno bylo pochopitelně rozlišení 1080p, aby o výsledných FPS nerozhodoval především výkon grafické karty a ve výsledku se ukázalo, že nový Rocket Lake-S byl v Shadow of the Tomb Raider, Cyberpunk 2077 a AC Valhalla pomalejší, v PUBG to vyšlo nastejno a ve zbylých byl zase o něco výkonnější. 
 
Čili na základě těchto testů lze říci, že Rocket Lake-S na tom nakonec může být velice podobně jako Comet Lake-S, pokud jde o průměr. Nemůžeme ale dělat žádné závěry z jednoho testu, který nevyužíval finální verzi procesoru, ale to samozřejmě platí na druhou stranu i o firemních testech samotného Intelu
 
Velice zajímavé je ale srovnání teplot. My dobře víme, že výrobci desek spíše posilují napájení nových modelů s čipsety 500 Series a asi není divu. Stačí se podívat na výpis teplot, kde na levé straně v případě procesoru Core i9-10900K můžeme mít hodnoty kolem 30 či až 36 °C, ovšem na pravé straně u procesoru Core i9-11900K to je i přes 60 °C. 
 
Ani to samozřejmě není zaručená známka toho, že Rocket Lake-S nebude možné rozumně uchladit, neboť šlo přeci jen o Qualification Sample a výsledné verze mohou mít kvalitnější teplovodivý materiál pod heatspreaderem a zkrátka nejde o hotový produkt. Na druhou stranu ale tyto testy opravdu nevypadají dobře a odpovídají tomu, co jsme se dozvěděli od Susquehanny.  


reklama