reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Herní zařízení - volanty a joysticky pro PC

30.1.2009, Michal Koláček, článek
Herní zařízení - volanty a joysticky pro PC
V lednovém tématu se podíváme na herní příslušenství pro PC, konkrétně na volanty a joysticky. Zde mají hlavní slovo společnosti Logitech, Genius, Thrustmaster a Saitek. Budeme se věnovat i produktům EU3C, Gembird, Manta, Speed-Link nebo Xtech electronics.
Jestli zrovna přemýšlíte nad nákupem herního příslušenství pro své počítačové mazlíčky, možná vám ve výběru pomůže tento přehled. Zaměřili jsme se na volanty a joysticky pro platformu PC. Tato oblast je na svethardware.cz poněkud opomíjena, a tak vám nabízíme pohled na známé výrobce a jejich aktuální nabídku v tomto segmentu. K maximálnímu požitku ze závodní či jiné hry není potřeba jen kvalitní multimediální stroj, ale také kvalitní herní "nářadí".

Špičkou v produkci herních volantů a pedálů je bezpochyby společnost Logitech. Mezi ovladači pro letecké hry respektive simulátory zase vládnou Thrustmaster a Saitek. Abychom se neomezili jen na pár značek, musíme do výběru zahrnout i ostatní konkurenty (EU3C, Gembird, Manta, Speed-Link, Xtech electronics). Nutno podotknout, že nabízejí také v mnoha případech kvalitní výrobky. Neopomenuli jsme ani na Genius, jenž se prosazuje především příznivou cenou. V mnoha případech je to hlavní váha při rozhodování běžných spotřebitelů.

Na úvod si neodpustíme letmé vysvětlení často zmiňovaných přídomků Force Feedback (FF) a Vibration Feedback (VF). Zkušení progamingoví mazáci jistě znají rozdíly, ale člověk neznalý může být pomýlen a lehce oklamán. Zpětná vazba a vibrace - čím se liší? FF poskytuje na zařízení opravdový odpor. Jedná se o propracovanou metodu poskytování realistické hmatové odezvy u počítačů a herních konzolí. Počítá se s ní u lékařských, vesmírných či leteckých simulátorů, kde umožňuje realistické školení lidí.

VF produkuje pouze nesměrové vibrace. Jaké jsou zkušenosti z praxe? V případě FF bude vaše úloha řídícího pilota automobilového sporťáku značně ztížena a volant se bude chovat přesně jako auto ve hře (obtížnější kroucení do zatáček, a to zejména ve vysokých rychlostech, při jízdě na kluzkém povrchu bude volant v ruce velmi nestabilní etc.). Druhá možnost nabízí pouze mírné chvění bez otáčivého pohybu či odporu.

Dalšími faktory kvality jsou použité materiály (umělá hmota, plast potažený gumou, hliník), zpracování, funkce a ovládací prvky (poloha motorku, konektory a rozhraní, základna přístroje, přídavné napájení, počet os, programovatelných tlačítek a směrových koleček, odpor pedálů, sekvenční řazení), podpora ovladačů (kalibrace, správa profilů, různá nastavení) nebo způsob uchycení (svorky, přísavky). Nyní se už pojďme podívat na konkrétní modely.

Následující výčet zahrnuje tyto značky:
  • EU3C
  • Gembird
  • Genius
  • Logitech
  • Manta
  • Saitek
  • Speed-Link
  • Thrustmaster
  • Xtech electronics


Výrobce:EU3C
Odkaz na výrobce: www.eu3c.info/
Další informace:-
Z dílen EU3C můžete na obrázku pod textem vidět set pro automobilové simulace StormRacer. Cena jeho pořízení dosahuje částky 730 Kč. Volant má v průměru 23 cm a dovoluje točit pod úhlem 180°. Po nainstalování SW ovladače a programového vybavení můžete dle libosti programovat až 12 tlačítek. Dalšími ovládacími prvky jsou 8směrný ovládací kříž a přepínač analogového a digitálního režimu.

Bohužel jsme žádný z níže uvedených výrobků neměli fyzicky k dispozici, a tak se nemůžeme podrobně věnovat použitým materiálům, konektorům a kvalitě zpracování. Inspirací jsou nám technické specifikace výrobce. Uchycení základny je realizováno pomocí několika větších přísavek rozmístěných po obvodu konstrukce. Základnu druhého prvku tvoří pedály brzdy a plynu s žebrovanou podložkou na chodidla. O reálný pocit z hraní se stará vibrační motorek.


- EU3C StormRacer -

StormFlyer (420 Kč) se řadí do kategorie leteckých joysticků se čtyřmi osami. Ty dovolují polohovat páku ve směru osy X (doleva, doprava) a Y (dopředu, dozadu). Dále je to osa Z (otočná rukojeť) a posuvník pro simulaci ovladače plynu.

Po nainstalování SW ovladače je vám dovoleno využívat funkci na programování všech 12 tlačítek. Posledním ovládacím prvkem je poziční klobouček. Vše je vyvedeno v plastu a základna je dostatečně široká pro stabilní polohu na desce stolu. Vše se připojuje pomocí rozhraní USB (platí i pro výše uvedený StormRacer).


- EU3C StormFlyer -
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Výrobce:Gembird
Odkaz na výrobce: http://www.gembird.de/
Další informace:-
Pokračujeme pákovým ovladačem JSK-420 FightStick za velmi slušných 400 Kč. Jedná se o vibrační joystick s citlivým ovládáním a rozhraním USB. K pohybu můžete využít celkem 4 osy X (doleva, doprava), Y (dopředu, dozadu), Z (otočná rukojeť) a ovladač rychlosti alias Throttle.

K ovládání slouží 12 tlačítek, které lze po nainstalování ovladače programovat. Jejich umístění je viditelné na obrázku pod textem. Nesmí chybět ani směrový klobouček tzv. Hat (4 pásma, rozsah 360°). Design zařízení není nijak zvláštní a neodlišuje se od ostatních typů.

Základnu je široká a vyvedená v podobě trojúhelníku (do tří stran). Otázkou zůstává, zda se při agresivním pohybu dopředu nebude celé zařízení převažovat tím samým směrem. Materiálem je v tomto případě černý plast s náznaky stříbrné barvy.


- Gembird JSK-420 -
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Výrobce:Genius
Odkaz na výrobce: www.geniusnet.com/
Další informace:naše články
Výrobce Genius je znám především díky příjemným cenám svých výrobků a doplňků. Závodní volant s pedály Speed Wheel 3 MT je toho důkazem. Cena se pohybuje kolem částky 910 Kč. Je vyveden v celkem líbivém designu černé, stříbrné a oranžové barvy. Mnohé recenze na Internetu ho však srážejí na samé dno (vrzající plasty, nedokonalé uchycení k podložce, dlouhý tah řadicí páky, vůle volantu aj.).

K dispozici je u tohoto modelu 14 plně programovatelných tlačítek, dvojice pedálů pro brzdění a akceleraci a manuální páka pro řazení rychlostních stupňů (označení MT jako Manual Transmission). Jednotlivé rozmístění je vyřešeno celkem dobře až na čtveřici menších "páček" pod volantem. Jejich používání je ale o zvyku.

Povrch volantu je pogumovaný a k počítači ho připojíte pomocí portu USB. Zpětná odezva je řešena pomocí systému Vibration Feedback, takže plnohodnotné prožitky u vaší oblíbené hry nečekejte. Zajímavým řešením je tzv. Mini Stick pro změnu aktuálního pohledu. Uchycení je vyřešeno pomocí čtyř přísavek - stabilita tedy nic moc.


- Genius Speed Wheel 3 MT -

Zcela jinou záležitostí je Speed Wheel RV FF za 1 220 Kč. Jedná se o komplet obsahující volant, pedály a jednotku s řadicí pákou. Odlišností od svého kolegy je hned několik. Tou zásadní je plnohodnotný Force Feedback - systém, jenž data pro svoji činnost získává přímo ze hry. Ergonomie jednotlivých prvků je na lepší úrovni, samozřejmostí je pogumovaný povrch.

Rozmístění akčních a ostatních tlačítek je řešeno velmi dobře. Celkem jich je 12 a je možné je programovat. D-Pad v levé části poskytuje osm poloh pro změnu výhledu, využít lze i Turbo mód pro automatické opakování (FPS Racing hry nebo tzv. "Flight shooting"). Pod volantem jsou k dispozici klasicky dvě "páky" pro alternativní možnost řazení.

Stejně jako u Speed Wheel 3 MT můžete využívat brzdový a plynový pedál. K počítači se celý set připojuje pomocí rozhraní USB. Uchycení je vyřešeno čtyřmi přísavkami a jedním C-upínačem. V balení toho je požehnaně, mimo jiné jste nuceni použít přídavné napájení a samozřejmě SW ovladač. Manuální sekvenční "převodovka" je fixována taktéž čtyřmi přísavkami.


- Genius Speed Wheel RV FF -

Z rodiny MetalStrike od stejnojmenné společnosti vám představujeme MetalStrike FF (830 Kč). Jde o nejvyšší model s plnou podporou Force Feedback. Verze Pro je charakteristická funkcí Vibration Feedback a 3D je klasický joystick bez zpětné odezvy.

Tento konkrétní kus je vyroben z plastu, má 13 programovatelných tlačítek, polohovatelný přepínač pro změnu úhlu pohledu, kormidlo a plynovou páčku k ovládání rychlosti. Ke standardní záležitosti patří 4 osy umožňující volný pohyb. Tři úrovně letecké kontroly zajišťují skutečnost při hraní leteckého simulátoru.

Celý systém je provozuschopný díky rozhraní USB a napajecímu adaptéru. Základna je dostatečně široká a masivní, aby nedocházelo k rušivým náklonům. Pozici držadla lze pro větší komfort nastavit dle pohodlí. Využít také můžete Turbo funkci pro opakovanou činnost. Obsahem balení je také SW ovladač, přídavné napájení a uživatelský manuál.


- Genius MetalStrike FF -





Výrobce:Logitech
Odkaz na výrobce: www.logitech.com/
Další informace:naše články
Jedním z nejlepších volantů na trhu je G25 Racing Wheel od společnosti Logitech. Jeho cena 6 420 Kč je relativně vysoká, ale za kvalitu se zkrátka platí. Jeho výjimečnost spočívá v naprosto reálné zpětné vazbě Force Feedback, kdy jsou použity dva tiché vibrační motory. Reakce na mnoho různých povrchů a situací je na vysoké úrovni a mnohdy má člověk co dělat, aby volant udržel v kýžených intencích.

Dále je to určitě velmi kvalitní zpracování. Obsaženy jsou prvky plastu, kůže a oceli, samostatná jednotka řadicí páky obsahuje velké množství ovládacích prvků a konečně trojice pedálů s masivní základnou a dostatečnými rozestupy pro majitele velkých chodidel. Pojďme od začátku.

Robustní volant má v průměru 28 cm, je potažený kůží a nacházejí se na něm dvě tlačítka. To může být považováno za malou nevýhodu. Pod ním jsou umístěny dvě masivní páky. Rozsah osy otáčení je až 900° (2,5 otáčky). Šroubové svorky (volant i řadicí mechanismus) postačují pro pevné uchycení na ploše, kde potřebujete.

Hlavní ovládací panel obsahuje kromě šestistupňové řadicí páky také 8 čudlíků a středový kříž (celkem 12 programovatelných možností). Různé rychlostní stupně jsou reportovány jako tlačítka a při každém zařazení uslyšíte cvaknutí. Podporuje manuální i sekvenční režim včetně zpátečky.

Pedály jsou vyrobeny z oceli a mají masivní základnu, která se nehne z místa. Jsou chápany jako osy a reagují velmi dobře (citlivost na vysoké úrovni). Také nesmíme opomenout na jejich odpor. Nejtužší je brzda následovaná spojkou a plynem. Spojka je ostatně také unikát. Nutností je doinstalování SW ovladače a připojení externího zdroje. Pak už vám stačí jen kvalitní hra a USB rozhraní.


- Logitech G25 Racing Wheel -

Dalším top produktem je MOMO Racing Force Feedback Wheel (3 100 Kč). První pohled na fotografii stačí k nabití dojmu, že půjde o kvalitní zpracování. Masivní volant je ve svém obvodu potažený gumou a jeho průměr činí 23 cm (rozsah otáčení je 240°). Ve svém středu má 6 konfigurovatelných tlačítek a dvě zelené diody (zapnutý stav, Force Feedback). Tím je jasné, že nabízí plnou podporu zpětné odezvy. Pod ním jsou také dvě páčky.

Robustní provedení celé jednotky si vyžaduje i silné upevnění. To je řešeno pomocí hlavního středového šroubu a dvou pomocných svorek po stranách. Řadicí páka je "pouze" sekvenční, ale i tak je na vysoké úrovni.

Pedály pro brzdu a plyn jsou zapracovány do těžké základny s úpravou pro hrubší povrchy. Nabízejí relativně velký odpor, tak jak je tomu ve skutečnosti (brzda tužší než plyn). Jejich záběr je postupný a citlivost tak velmi dobrá. Pro připojení potřebujete přídavný napajecí adaptér a port USB. Potřeba je také SW ovladač, který je přiložený v dodávce.


- Logitech MOMO Racing Force Feedback Wheel -


Pokud se jedná o joysticky, tak můžeme nabídnout Force 3D Pro s cenou 1 330 Kč. Podporuje technologii Force Feedback a nabízí svým uživatelům 4 osy pro dokonalý pohyb. K tomu je možno využívat 12 tlačítek, které lze po doinstalování SW ovladače i konfigurovat.

Poziční klobouček je polohovatelný osmi směry a dovoluje vám bez pohybu ruky měnit aktuální pohled. Mnoho informací o něm výrobce neuvádí, z obrázku je patrná velká čtvercová základna zajišťující stabilní polohu na desce stolu.

Design je navržen tak, aby nedocházelo k únavě či bolesti zápěstí. Propojení je vyřešeno přes USB port, zdroj napájení je potřeba externí. Ten je obsahem dodávky stejně jako CD s programovým vybavením. Materiálem je plast v kombinaci černé, stříbrné a modré barvy.


- Logitech Force 3D Pro -




Výrobce:Manta
Odkaz na výrobce: www.manta.com.pl/
Další informace:-
Pro někoho neznámá společnost, pro jiného polská jednička. Manta a její herní set MM 626 (Compressor Supreme 3) za 1 300 Kč by rozhodně neměl uniknout vaší pozornosti. Jeho výhodou je univerzálnost použití (vhodný pro PlayStation 3, PS2, PSX, Xbox a PC přes USB) a samozřejmě příjemná cena.

Model disponuje volantem s 12 programovatelnými tlačítky a pozičním kloboučkem pro ovládání tahu motoru, dvojicí pedálů a jednotkou s řadicí pákou a ruční brzdou. Průměr volantu ani použitý materiál není znám, pouze úhel otáčení až 180°. Vidět můžeme jemnou vroubkovou úpravu. Analogový pedál brzdy a plynu má být dle výrobce velmi citlivý.

O způsobu uchycení se specifikace konkrétně nezmiňuje. Uvedeno je jen pevné připevnění na stůl (viditelné jsou pouze přísavky). Design na základě obrázku působí zajímavě až sportovně a je zřejmé, že centrum ovládacích prvků bude na středu volantu. Nechybí ani signalizační LED diody.

Pedály jsou masivní, ale to stejné se nedá napsat o jejich základně. S dodávaným SW ovladačem pocítíte i vibrace nebo funkci pro kontrolu trakce. Rozmístění všudypřítomných čudlíků je ideální.


- Manta MM 626 -





Výrobce:Saitek
Odkaz na výrobce: www.saitek.com/
Další informace:naše články
Další špičkou ledovce je společnost Saitek v zastoupení českého provozovatele Computron. Herní nářadí R660 GT Force Feedback Racing Wheel (< 2 000 Kč) patří k tomu nejlepšímu, co tato značka nabízí. Jedná se o stylovou záležitost a netradičním pojetím pedálů. Ty se odlišují především systémem uchycení.

Bohužel nejsou k dispozici žádné číselné údaje, a tak přinášíme pouze stručný slovní popis. Jedná se o digitální volant s technologií Force Feedback a odnímatelnou řadicí pákou. Ergonomický tvar snižuje únavu rukou při dlouhém hraní. Z obrázku se dají vypozorovat známky plastových, kovových i pogumovaných částí.

Ovládací prvky tvoří celkem 6 tlačítek (4 ve středu volantu a dvě páčky pod ním), které po doinstalování SW ovladače můžete programovat. Poloautomatickou řadicí páku lze demontovat a umístit na levou stranu dle aktuální potřeby. Uchycení je pravděpodobně realizováno šroubem či upínací sponou. Vše se připojuje pomocí USB rozhraní.


- Saitek R660 GT Force Feedback Racing Wheel -

Letecké páky X52 Flight System a pákové ovladače Cyborg EVO, Aviator nebo STxxx uvažované společnosti patří k naprosté elitě. Můžeme se podívat na model Cyborg EVO FF za necelé dva tisíce korun (1 900 Kč).

Jedná se o plně konfigurovatelný joystick s podporou pro obě ruce. Z názvu je zřejmé, že podporuje Force Feedback nebo-li plnou zpětnou odezvu. Ovládacích prvků má opravdu mnoho. V úrovni palce je 5 akčních tlačítek a spoušť, dále je to polohovatelný klobouček. Pak čtyři programovatelná tlačítka na masivní základně a dvojice přepínačů s funkcí Shift (přiřazení dvou příkazů k jednomu čudlíku). K dispozici je i plynová páka.

Pohyb v dalším směru (ve třetí ose, celkem jsou 4) určuje kroucení pákou směrem doleva a doprava. Ve hře může být tato vlastnost reprezentována jako korekce výšky vrtulníku. Další velkou výhodou je jeho variabilita - díky několika šroubům s kulatou hlavičkou můžete zařízení upravit dle vašich parametrů. Nastavit můžete výšku opěrky pro ruku, obrátit ji pro leváky, natočit celou horní část joysticku vlevo nebo vpravo včetně plošky s tlačítky.

Připojení je realizováno přes USB, v dodávce je kromě uživatelského manuálu software na disku CD. Požitek z hraní bude s tímto skvostem opravdu výjimečný.


- Saitek Cyborg EVO -
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Výrobce:Speed-Link
Odkaz na výrobce: www.speed-link.com/
Další informace:-
Speed Link se specializuje převážně na příslušenství, a to zejména pro osobní počítače, notebooky, multimediální přehrávače a hry. Volantů má ve své nabídce hodně, my jsme vybrali Racing Wheel (SL-4493-SBK) s průměrnou pořizovací cenou 1 500 Kč. Nabízí mnoho ovládacích prvků, kombinaci černého plastu a umělé kůže a univerzálnost připojení (PlayStation 3, PS2 a PC přes USB).

Tento set má na konstrukci volantu celkem 15 programovatelných tlačítek a několik LED diod. Jejich význam je popsán docela podrobně v přiloženém manuálu. Dvě páčky vespod jsou standardem a nahrazují řadicí jednotku. Prostor pro řízení dovoluje otáčení až o 250°. Citlivost lze regulovat pomocí SW ovladače (6 stupňů). Uchycení je realizováno pomocí jednoho šroubu.

U konzole PS2 můžete přepínat mezi digitálním a analogovým režimem. V případě PC se počítá se systémem duálních vibrací. Doplňující technická data výrobce nenabízí. Při pohledu na pedály je zřejmé, že základna není robustní jako u jiných modelů, a pedály se zdají být dost blízko sebe.


- Speed Link Racing Wheel -

Black Widow Flightstick (SL-6640) s cenou 660 Kč je určen pro náročné uživatele. Svojí robustní plastovou konstrukcí je předurčen k vysokému namáhání (marketingové slogany). Z reakcí uživatelů jsou známé případy opotřebení a únava materiálu nebo vůle páky. Zkrátka plast je jenom plast. Specifikace výrobce nezahrnuje žádná technická data, a tak se musíme spokojit se stručným popisem.

Ovládacích prvků je dostatek, jsou jimi tři akční tlačítka v úrovni palce a čtyři na základně. Klobouček dovoluje natáčení pohledu osmi směry. Netradičním dílem je tahový spínač pro ovládání plynu. Povrch obou ovladačů je pogumovaný. Uchycení je realizováno pomocí přísavek a dá se považovat za stabilní. K propojení vám postačí USB port počítače.

Doporučuje se použití SW ovladače, který by měl být typicky obsahem balení. Přídavný napajecí zdroj není vyžadován. Zařízení je určené pouze pro praváky.


- Speed Link Black Widow Flightstick -




Výrobce:Thrustmaster
Odkaz na výrobce: www.thrustmaster.com/
Další informace:-
Thrustmaster je také významným hráčem na poli herních periferií. Nabízíme pohled na herní set RGT Force Feedback Pro Clutch Edition s cenou kolem 3 100 Kč. Mnozí jej připodobňují k MOMO Racing FF Wheel, ale s více funkcemi. Kladem je jistě kvalitní zpracování včetně podpory Force Feedback, trojice pedálů a množství ovládacích prvků s propracovanou řadicí pákou.

Ve specifikaci je uvedeno celkem 5 os, což přispívá k velmi přesné citlivosti snímání všech prvků. Masivní základna nese trojici hliníkových pedálů s reálným odporem toho brzdového. Na pogumovaném volantu je umístěno 10 akčních tlačítek společně s navigačním křížem. Nechybí ani dvě páčky nahrazující řazení. Napravo je také jednotka s řadicí sekvenční pákou.

Rozsah otáčení je až 270°, celkové uchycení pomocí velkého středového šroubu a přísavek je dostačující. Kdo by očekával levné a vrzající plasty bude zklamán. Řídící mechanismus je dle benchmarkreviews.com na velmi vysoké úrovni. Doporučuje se doinstalovat SW ovladač, jenž umožní celý systém využívat naplno (přepínání režimu Rally/GT, funkce Shift aj.). Samozřejmostí je plná podpora Force Feedback (specifické ON/OFF Force tlačítko) a nutnost přídavného napajecího zdroje.


- Thrustmaster RGT Force Feedback Pro Clutch Edition -

Thrustmaster T.16000M s předpokládanou cenou 1 500 Kč byl horkou novinkou na CES 209. Jeho doménou je neuvěřitelná přesnost snímání zvaná HEART (Hall Effect Accurate Technology). Obsažené senzory poskytují přesné hodnoty 200krát vyšší, než ve většině současných systémů. Navíc u této technologie nedochází k téměř žádnému tření a tím odpadá riziko mechanického opotřebení.

Díky odnímatelným částem půjde joystick přizpůsobit i pro levou ruku. Hovoří se o 16 ovládacích prvcích včetně pozičního kloboučku a ovládání rychlosti. Důraz byl kladen i na ergonomii. V neposlední řadě je to široká základna, jež zaručuje stabilitu na pracovní ploše. Vydání je naplánováno na únor letošního roku, a to ve Velké Británii. Až praxe ukáže, zda jsou tyto reklamní prohlášení pravdivé či nikoliv.


- Thrustmaster T.16000M -





Výrobce:Xtech electronics
Odkaz na výrobce: www.xtech.cz/
Další informace:-
Pro někoho neznámá společnost Xtech elektronics vyrábí značkové vibrační volanty, joysticky, gamepady a další příslušenství pro počítače herní konzole. MX-V9 Mega Racing Wheel s průměrnou cenou 840 Kč je nejvyšším modelem v nabídce. Obsahuje volant s řídicí jednotkou a pedály.

Průměr pogumovaného věnce je 25,5 cm a na volantu nalezneme až deset tlačítek. Čtyři jsou ve formě směrového ovladače, další rozmístěná s ohledem na dostupnost při řízení. Nechybí tlačítko "Mode" a dvoubarevná LED skrytá pod středním modrým průsvitným plastem. Úhel otáčení je až 180°. Zcela nepochopitelné jsou malé otvory v pozici "třičtvrtě" a "čtvrt" - prsty do nich určitě nedáte.

Základna je robustní a její součástí jsou montážní díry pro sponu a sekvenční řadicí páka. Úhel, jenž svírá s podložkou, je dostatečný. Ve spodní části je hned sedm přísavek a stabilita na stole je velmi dobrá. Digitální páky pod volantem suplují dvojici analogových pedálů. Negativem je umístění řadicí páky, na kterou dosáhne pouze černošský hráč z NBA. Pro obyčejného smrtelníka ve standardním posezu je nedostupnou záležitostí.

Dva motory zajišťují funkci Vibration Feedback. Na výběr jsou dva přepínatelné režimy. V módu analog je ovládání plynulé. Zatáčení, zrychlování a brzdění odpovídá úhlu otáčení a intenzitě sešlápnutí pedálů (brzda, plyn). U "digitálu" lze volant využít jako gamepad pro hraní akčních her či sportů - reakce jsou okamžité jako po stisku tlačítka.

Napájení je realizováno pomocí USB portu. Délka kabeláže je 1,6 m k pedálům a 2 m k PC. Fyzické rozměry zařízení jsou 270 × 285 × 345 (šířka × výška × délka). V balení je mimo jiné SW ovladač pro správnou funkčnost, kabeláž a manuál.


- Xtech MX-V9 Mega Racing Wheel -

reklama