reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HGST uvádí 6TB pevné disky plněné héliem

4.11.2013, Jan Vítek, aktualita
HGST uvádí 6TB pevné disky plněné héliem
Nedávno firma HGST, která je nyní součástí WD, přinesla 7 mm vysoký mobilní disk s kapacitou 1 TB - Travelstar Z5K1000 a nyní si připravila ještě zajímavější produkt - héliem plněné pevné disky, které dosahují velmi slušné kapacity 6 TB....
Nedávno firma HGST, která je nyní součástí WD, přinesla 7 mm vysoký mobilní disk s kapacitou 1 TB - Travelstar Z5K1000 a nyní si připravila ještě zajímavější produkt - héliem plněné pevné disky, které dosahují velmi slušné kapacity 6 TB. Firma tak může zaútočit na Seagate a jeho nové disky s technologií SMR - Shingled Magnetic Recording. Ovšem Seagate se vydal cestou zvyšování hustoty zápisu, což mu umožní právě technologie SMR, která má příští rok přinést 5TB disky se čtyřmi plotnami.





Hélium v nových discích od HGST platformy HelioSeal má zajistit možnost navrstvení vyššího počtu ploten do jednoho disku, konkrétně tedy sedmi namísto pěti u 6TB disku Ultrastar He6. Tento systém se nazývá 7Stac a využívá výhod hélia, které má sedmkrát nižší hustotu než vzduch. K výrobě disků pak byl použitý patentovaný proces HelioSeal.

Disky Ultrastar He6 jsou tedy v podstatě normální 3,5" desktopové modely a výhodou jejich technologie je, že se bude moci kombinovat se zmíněným SMR nebo také novým způsobem zápisu HAMR - Heat-Assisted Magnetic Recording. Máme tu tedy možnost využití více ploten s vyšší hustotou zápisu, ovšem je jasné, že onen počet sedmi ploten bude nejspíše pro klasické disky formátu 3,5" strop.

Co se týče specifikací nových modelů Ultrastar, pak výrobce udává pouze některé. Spotřeba roztočeného disku, který je jinak v klidu, má být 5,3 W, jeho hmotnost je 640 g a zajímavé také je, že se má méně zahřívat. Zpráva mluví o 4 - 5 °C, ovšem neudává, s čím to porovnává. Samozřejmé pak je, že tyto disky nabízí dosud nejlepší poměr spotřeby na kapacitu, neboť dosud byla nejvyšší kapacita 3,5" disků 4 TB.

Nové 6TB HGST Ultrastar He6 jsou již dostupné a zájem o ně už projevily firmy a organizace jako HP, Netflix, Huawei Unified Storage, CERN, Green Revolution Cooling a Code42. Není divu, však tak výrazný skok v kapacitě disků tu již dlouho nebyl.

Zdroj: TZ HGST
reklama