reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

High-endová Kioxia XL-Flash přechází na čipy MLC

14.8.2022, Milan Šurkala, aktualita
High-endová Kioxia XL-Flash přechází na čipy MLC
Společnost Kioxia přichází s druhou generací ultra-high-endových pamětí XL-Flash. Ty si dosud držely architekturu SLC, nicméně nová generace přinese i možnost MLC pamětí. Přesto by si měly zachovat vysoký výkon a velmi nízké latence.
Je to už hodně dlouho, co si spotřebitelé mohli běžně koupit SSD s paměťovými čipy SLC. Ty mají sice vysoký výkon, ale vzhledem ke kapacitě jsou příliš drahé. Ostatně už i MLC s 2 bity na buňku v podstatě vyklidily pole a nyní je standardem TLC (3 bity na buňku), přičemž v low-endu najdeme dokonce i QLC (4 bity na buňku). Společnost Kioxia nicméně vyrábí do nejvyššího high-endu pro serverové nasazení paměti XL-Flash, které ještě dnes využívají architekturu SLC. Jejich druhá generace nicméně také přináší přechod na větší množství bitů na buňku a nově budou mít MLC čipy.
 
Toshiba XL-Flash
 
Hlavní výhodou má být především výrazně nižší cena, přičemž si mají zachovat vysoký výkon a velmi krátké latence. Toho bylo dosaženo třeba i navýšením počtu rovin, do kterých jsou paměti organizovány, což zvyšuje možnosti paralelních přístupů. Nové paměti budou mít také větší kapacitu 256 Gbit (32 GB) proti 128 Gbit u verze SLC. V budoucnu se také plánuje použití CXL (Compute Express Link). První vzorky by měly být dodány v listopadu letošního roku, velkosériová výroba má být spuštěna v roce 2023.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama