reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hitachi vyrobilo 7mm pevný disk pro notebooky

4.6.2010, Jakub Doležal, aktualita
Hitachi vyrobilo 7mm pevný disk pro notebooky
Společnost Hitachi, která letos slaví 100 let vzniku a patří v oblasti záznamových médií k předním inovátorům, nyní přichází na trh s ultra-tenkými pevnými disky určenými především do notebooků. Nové disky se objeví v modelových řadách TravelStar...
Společnost Hitachi, která letos slaví 100 let vzniku a patří v oblasti záznamových médií k předním inovátorům, nyní přichází na trh s ultra-tenkými pevnými disky určenými především do notebooků.



Nové disky se objeví v modelových řadách TravelStar a CinemaStar. Disky pro řadu TravelStar jsou určeny především do tenkých notebooků, zatím co modely CinemaStar naleznou uplatnění spíše v multimediálních zařízeních (set-top box, AV-streamer, DVR). Hitachi již oznámilo i konkrétní označení nových modelů.

Jako první si představíme Travelstar Z7K320, který se pyšní titulem nejrychlejšího 7mm disku. Jeho plotny se totiž točí rychlostí 7200 RPM. Uvnitř tenkého pouzdra se nachází 16 MB vyrovnávací paměti, systém proti-nárazové ochrany a SATA 3 Gbps konektor. Disk dále disponuje velmi tichým chodem a nízkou spotřebou. Při zápisu a čtení se spotřeba vyšplhá na 1,8 W, v případě nečinnosti klesne na 0,8 W.



Dalším modelem je „lowendový“ Travelstar Z5K320 s rychlostí otáček 5400 RPM. Vyrovnávací paměť je poloviční oproti předchozímu modelu a s notebookem komunikuje také přes SATA 3 Gbps. Pokles otáček znamená menší přenosové rychlosti, ale také menší spotřebu. Při přenosu dat spotřebuje disk pouhých 1,6 W a v klidovém stavu jen 0,55 W.

Posledním představeným je zástupce řady CinemaStar. Pod označením Z5K320 dorazí na trh model, který je určen především pro výrobce AV techniky. Technické parametry tohoto disku jsou totožné s modelem Travelstar Z5K320. Pouze u spotřeby nebyly uvedeny přesné parametry, nicméně „konzumace“ elektřiny bude jistě také velmi nízká.

Všechny nové disky budou nabízeny do kapacity 320 GB. Hitachi zatím neupřesnilo datum vydání a ceny za jednotlivé modely.

Zdroj: Geeky-gadgets
reklama