reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hlavní panel ve Windows 10 se oddělí od „explorer.exe“. Chystá se redesign?

27.3.2021, Jáchym Šlik, aktualita
Hlavní panel ve Windows 10 se oddělí od „explorer.exe“. Chystá se redesign?
Nedávná aktualizace Windows 10 v rámci programu Insiders přinesla jednu nenápadnou změnu, která ovšem může být docela zásadní. Hlavní panel se oddělí od Průzkumníku Windows a získá svůj vlastní proces, což může mít několik důvodů.
Microsoft tento týden vypustil do světa Windows 10 Insider Preview Build 21343, který vzbudil mezi uživateli diskuzi o nových ikonách v Průzkumníku Windows. Ačkoliv je tato kosmetická změna patrná na první pohled, v zásadě není tak důležitá jako další novinka, která se udála v tichosti pod pokličkou. Jak si totiž všiml jeden pozorný uživatel, vývojáři vůbec poprvé oddělili hlavní panel (taskbar) od průzkumníku. Dosud byl totiž hlavní panel součástí procesu „explorer.exe“ – stejně jako další části uživatelského rozhraní včetně Centra akcí. Jak ovšem poznamenal ve svém tweetu uživatel s přezdívkou @thebookisclosed, nejnovější sestavení operačního systému obsahuje vlastní knihovnu (DLL) pro hlavní panel.
 
 
Zdá se, že se jedná pouze o první krok a ke kompletnímu oddělení těchto součástí nejspíš dojde až v budoucnu. Systém zatím obsahuje náznaky nového procesu „taskbar.dll“, ale zatím hlavní panel stále sdílí svůj kód s Průzkumníkem Windows. O tom, že jde pouze o první experimenty, svědčí i špatně se vykreslující vyhledávací lišta na hlavním panelu po poslední aktualizaci. Do vydání stabilního sestavení ovšem vývojáři tyto mouchy jistě vychytají. Funkce z nového preview by se měly dostat mezi běžné uživatele jako součást velké aktualizace na verzi 21H2, která se objevuje také pod kódovým označením „Sun Valley“.
 
Oddělení hlavního panelu od procesu „explorer.exe“ může přinést nepatrně vyšší nároky na výkon počítače, ale jinak skrývá samá pozitiva. Zaprvé by to měla být vyšší stabilita operačního systému. Pokud totiž občas spadne nebo přestane reagovat Průzkumník Windows, postihne stejný problém i hlavní panel. To může vylekat hlavně méně zkušené uživatele, kteří tak často přistoupí k restartu počítače. Microsoftu potom oddělení procesů usnadní implementaci změn. Obě součásti systému – hlavní panel i průzkumník – přitom v dohledné době údajně čekají zásadní změny.
 
 
Spekuluje se o tom, že aktualizace „Sun Valley“ na verzi 21H2 přinese zjednodušený hlavní panel. Většina možností by se totiž mohla přesunout do Centra akcí, které rovněž projde zásadním redesignem. Jde o jednu ze změn, kterou by se Windows 10 měly inspirovat u připravovaného „odlehčeného“ systému Windows 10X zaměřeného (nikoliv výlučně) na dotyková zařízení. Proti trendu zjednodušování naopak jde nový widget zpráv a počasí na hlavním panelu, který je již nějaký čas testován. Není tedy jasné, jakým směrem se chce Microsoft vydat.
 


reklama