reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Honda chystá autonomní vozy SAE Level 4 do roku 2025

12.6.2017, Milan Šurkala, aktualita
Honda chystá autonomní vozy SAE Level 4 do roku 2025
Automobilka Honda také počítá s autonomními systémy v blízké budoucnosti. Nyní oznámila, že úrovně SAE Level 4, tedy téměř plné autonomie, chce dosáhnout do roku 2025. Prototypy prezentující některé technologie byly vyzkoušeny na testovací trati.
Honda je jednou z mnoha automobilek, které se připravují na autonomní budoucnost. Již v minulosti patřila k těm automobilkám, které měly k autonomním technologiím blízko. Vysoce automatizované systémy pro řízení na dálnicích (SAE Level 3) chce mít k dispozici do roku 2020, nicméně spoustu z dílčích technologií používá už dnes. Různé formy adaptivních tempomatů nabízí už přes 10 let, dnešní modely mají udržování v jízdních pruzích, systémy pro zmínění následků nehody a mnoho dalších technologií pod souhrnným označením Honda Sensing.
 
Acura RLX
 
Úroveň SAE Level 4 pak chce Honda dosáhnout do roku 2025. Tato úroveň znamená víceméně plně autonomní řízení pro většinu podmínek s tím, že pouze v extrémnějších situacích bude stále nutný zásah řidiče. Tento cíl oznámil prezident a CEO Takahiro Hachigo ve vývojovém centru Hondy v Japonsku, kde byly také prezentovány prototypy. Ty byly vyzkoušeny na uzavřeném testovacím okruhu, kde byl prototyp jednoho z vozů vybaven dvojicí kamer, pěti radary a pěti LIDARy.
 
 
Druhý vůz Honda Accord pak prezentoval jízdu ve městech, přičemž neměl ani LIDAR ani GPS, používal pouze kamery. I tak byl systém schopen pracovat na silnicích bez řádného značení jízdních pruhů, umí detekoval cyklisty a chodce i v noci. Díky zabudované umělé inteligenci se systémem hlubokého učení umí průběžně vylepšovat své schopnosti.
 
Test autonomního řízení Hondy
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama