reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Horký Neptun rapidně ztrácející atmosféru může vysvětlovat vzácnost svého druhu

17.12.2018, Jan Vítek, aktualita
Horký Neptun rapidně ztrácející atmosféru může vysvětlovat vzácnost svého druhu
Astronomové dosud nezachytili moc exoplanet, které by se daly označit za Horké Neptuny. Existuje tak výrazný nepoměr v tom, kolik jich ve vesmíru dle našeho pozorování je a kolik by jich mělo být. Gliese 3470 b může vysvětlit, proč tomu tak je. 
Zmíněnou nesrovnalost nejlépe ukáže graf, který znázorňuje populaci detekovaných exoplanet dle jejich průměru a blízkosti k jejich vlastní hvězdě. Je tu jasně vidět mizivá populace planet o průměru kolem 5 Zemí, které se nacházejí do 10 milionů mílí od své hvězdy. Blízko této "pouště" se nachází právě naše Gliese 3470 b.
 
 
Horký Neptun je dle definice planeta velikostně srovnatelná s naším Neptunem, která však obíhá svou hvězdu do vzdálenosti 1 AU, čili do vzdálenosti Slunce - Země (93 milionů mílí). Několik takových bylo nalezeno, ale zdaleka ne tolik, kolik by astronomové očekávali. Je tu však mnoho minineptunů o hmotnosti cca 10 Zemí (Uran má hmotnost 14,5 Zemí a Neptun 17 Zemí). 
 
Díky této skutečnosti se začala prosazovat jedna teorie, a sice ta, že horkých Neptunů se sice rodí dost, ale ty postupně vlivem svých hvězd přicházejí o atmosféru, až se z nich stanou ošlehané a zmenšené verze sebe sama. Gliese 3470 b je příkladem právě takového procesu. 
 
 
Gliese 3470 b je exoplaneta s hmotností asi 14 Zemí, takže to odpovídá už spíše Uranu než Neptunu, nicméně je aktuálně považována za mini Neptun. A dle astronomů se do této fáze dostala teprve nedávno, protože mají za to, že v minulých dvou miliardách let ztratila až 35 procent své hmoty, nicméně spodní hranice odhadu je na pouhých 4 procentech. 
 
Toto široké rozpětí je dáno tím, že ji astronomové pozorují jen velice krátce, nicméně vědí, že opravdu rapidně ztrácí svou atmosféru. To ví i o exoplanetě Gliese 436 b, ovšem v případě Gliese 3470 b má být tento efekt rovnou stokrát silnější. Čili pokud by měl platit pro více planet, mohlo by to vysvětlil právě nesrovnalosti v počtu pozorovaných horkých Neptunů. Ty prostě nezanikly, jen se postupem času zmenšily a nyní spadají do jiné kategorie, a to třeba hojně zastoupených kamenitých super Zemí, což mohou být v řadě případů v podstatě jen pozůstatky dávných plynných obrů. 
 
A proč horké Neptuny přicházejí o svou atmosféru a horké Jupitery už ne? Jednoduše vlivem gravitace, která je v případě větších planet už dostatečně silná, aby atmosféra lépe odolávala působení slunečního větru a výtryskům koronární hmoty. Ostatně právě Slunce mělo připravit Mars o značnou část atmosféry, a to je tato planeta od naší relativně klidné hvězdy mnohem dále než kterákoliv jiná ve výše uvedeném grafu. 
  


reklama