reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP a SanDisk sází na paměti SCM, konkurenty Intel 3D XPoint

9.10.2015, Jan Vítek, aktualita
HP a SanDisk sází na paměti SCM, konkurenty Intel 3D XPoint
Nedávno Intel ve spolupráci s Micronem představil nové nadějné paměti nazývané XPoint, které slibují mnohem vyšší výkon a výdrž v porovnání s dnešními NAND Flash. Ty nyní dostaly konkurenci ze strany HP a SanDisk.
Společnosti Hewlett-Packard a SanDisk tedy nyní oznámily, že budou společně vyvíjet paměti typu SCM, což je zkratka pro Storage Class Memory. HP k tomu využije svou technologii memristorů a SanDisk zase přihodí své NV paměti ReRAM a výsledkem by měly být paměti určené pro ukládání dat. Ty přitom mají být 1000x rychlejší a s 1000x vyšší výdrží v porovnání s dnešními NAND Flash, což je mimochodem to samé, co slibují i paměti XPoint od Intelu a Micronu.





Firmy HP a SanDisk oznámily své partnerství teprve včera, ale hned mluví o tom, že jejich paměti mají přinést do počítačového průmyslu revoluci. Nové paměti se uplatní především v serverech, kde budou dle předpokladů nasazeny v desítkách terabajtů na serverový uzel. Půjde především o databázové servery, počítače pro analýzu dat v reálném čase, čili SCM mají být prostě nasazeny všude tam, kde je zapotřebí vysokého výkonu.





Nikde není řečeno, že by se SCM nemohly objevit také v počítačích pro běžné spotřebitele, ale ty zcela jistě nebudou mít přednost. Můžeme také očekávat, že výkon pamětí SCM se bude pohybovat mezi DRAM a NAND, což bude platit i pro cenu za gigabajt a uvidíme tedy, kdo bude úspěšnější, zda Intel s Micronem nebo právě HP a SanDisk.

Vedle toho tyto firmy oznámily, že díky spojeným silám bude uspíšen vývoj jistého výzkumného projektu HP, který je označován jako The Machine. Ten má v dlouhodobém měřítku přinést "nový počítačový model", a to i pomocí spojení operační paměti a úložných zařízení v jedno. Je tedy zřejmé, že SCM budou součástí tohoto vývoje.

Zdroj: Hexus.net
reklama