reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP iPAQ H4350 - První dojmy

1.12.2003, Petr Hájek, článek
HP iPAQ H4350 - První dojmy
Společnost Hewlett-Packard byla se svými 6 vydanými novinkami tento rok bezesporu nejaktivnějším Pocket PC producentem. Jako poslední vydává v čase předvánočním HP typ HP iPAQ H4350, který sdílí se svým kolegou HP iPAQem H4150 většinu svých vlastností. Jelikož H4150 byl oceněn poměrně vysoko, lze si snadno domyslet, že i o modelu H4350 se dá říct nejedna pěkná věc.
Design

Na poměry panující v Pocket PC oblasti je HP iPAQ H4350 poměrně dlouhá záležitost, což je samozřejmě způsobeno jeho nejvýraznějším rysem - integrovanou thumboard klávesničkou, jež se klene pod displejem a ovládacími tlačítky. Jelikož klávesnička je jedním z největších marketingových taháků tohoto přístroje, byla jí tím pádem věnována mimořádná pozornost. Ergonomie je poměrně dobrá, funkčnost taktéž, hmatová i akustická odezva klávesničky je excelentní, naštěstí se HP rozhodlo učinit tlačítka cvakajícími hardwarově a nikoliv softwarově. Ale o tom později.

Podobně jak je dnes již naprosto běžným standardem, i iPAQy série H4000 disponují vynikajícím 16bitovým transreflexivním displejem se skvělým jasem, takže i texty prohnané přes ClearType se dají docela číst. Doba mezi tapnutím na displej a zaregistrováním doteku digitizérem je přiměřeně krátká, stylus samotný je typická hliníková záležitost v kladném smyslu.

Tlačítek mají iPAQy od nepaměti pomálu, zde nalezneme vedle čtyř aplikačních a tradičního ovládacího kurzoru ještě i REC button umístěný na levé straně nahoře, těsně u infraportu, On/Off tlačítko se nachází nahoře uprostřed čelní strany. Všechna zmíněná tlačítka poskytují výbornou hmatovou odezvu, pouze nahrávací REC button je poněkud zapuštěný, takže se může někomu hůře tisknout. Myslím, že je to ale přijatelná oběť za téměř absolutní absenci nechtěných stisknutí a také již samotná přítomnost ťuflíku aktivujícího záznamník je příjemná, kupříkladu u takového HP iPAQu H2210 REC prostě není.

Dvě LEDky indikují Bluetooth či Wi-Fi aktivitu, stejně jako alarmy a status akumulátoru při nabíjení, k tomu používají tří obvyklých barev (zelená, oranžová a modrá). Co se týče audia, tak si HP iPAQ H4350 vede přijatelně, ale chybí mu Bass Boost funkce známá z některých jných zařízení, což někdo může vnímat jako zápor. Od čeho jsou ale kvalitní přehrávače s ekvalizéry? Audio stránka HP iPAQu H4350 je dobrá, a to jak při výstupu skrze 3,5 mm jack, tak i přes vestavěný reproduktor, jehož otvory lze spatřit zabudované velmi zajímavě přímo mezi klávesy.

Konektivita

Podobně jako u mladšího bratra, modelu H4150, i HP iPAQ H4350 je velmi komunikativní typ. Nejenom, že nabízí infraport a SDIO slot obsluhující též obvyklé SD/MMC karty, ale hlavně nechybí jak integrovaný Bluetooth, tak i Wi-Fi modul (u BT najdeme i nějaké ty profily). U Wi-Fi potěší Power Saving mód, podpora 128bitového WEP šifrování a 802.1x, které snad uspokojí i velmi náročné uživatele. V dodávce nalezneme i standardní USB kolébku zvládající spolu s vlastním iPAQem i nabíjení dalšího externího akumulátoru.

Specifikace

HP iPAQ H4350 pohání procesor typu Intel PXA255 taktovaný na 400 MHz díky kterému přístroj poskytuje vynikající výkon i přes zátěž ze strany BT a Wi-Fi driverů, nad podobně vybavená Pocket PC každopádně "od oka" nijak nevyčnívá. Totéž platí i pro paměť, které je z celkem 64 MB dostupných pouze 56 MB, což je stále dnešní průměr.

Vyměnitelný akumulátor má vpravdě mamutí kapacitu - ve standardní verzi již 1560 mAh, jeho výdrž je tedy velmi dobrá. Při přehrávání hudby přes WMP s vypnutým podsvícením dosáhl H4350 výsledku 7,5 hodiny.

Software

U tohoto konkrétního handheldu je jednoznačně zřejmé, že integrovaná thumboard klávesnička má sloužit k rychlému zadávání textu za pochodu. Uživatelé si bohužel mohou z vlastností pro klávesničku nastavit jen Repeat Rate a délku aktivního podsvícení od posledníko stisku. U HP ale naštěstí nezapomněli na tlačítko dedikované Start Menu a na další pro běžné editační funkce - Cut, Copy i Paste atd. Microsoft si sice zaslouží pochvalu za lepší low-level podporu klávesnic, ale na druhé straně by určitě nezaškodilo zapracovat i na ovládání základních aplikací typu IE nebo WMP bez stylu.

Jak je u iPAQů zvykem, od HP dostane zákazník něco předinstalovaných aplikací jako třeba iPAQ Backup nebo iPAQ Image Zone. Nechybí ani sbírka softu třetích stran s velmi variabilním zaměřením.

Dostupnost

HP iPAQ H4350 je k dostání v USA za 499 USD.

Závěr

Jako první iPAQ s integrovanou thumboard klávesničkou H4350 jistě udělá dojem na spoustu uživatelů. Pochopitelně, velikost je obětována vestavěné klávesničce, což je ale za zvýšení rychlosti vstupu a použití většího akumulátoru docela přijatelná výměna. Pokud ještě připočteme bezdrátovou konektivitu v kombinaci se solidními specifikacemi, pak o HP iPAQu H4350 nelze říci nic jiného, než že to je PDA velmi pohledných parametrů i ceny.
Zdroj: infoSync
reklama