reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP má připraveny servery s K10 Opterony, čeká na revizi B3

13.2.2008, Pavel Boček, aktualita
HP má připraveny servery s K10 Opterony, čeká na revizi B3
Soudě dle popisu nových serverů Hewlett-Packard ProLiant DL585 G2 8132, který má společnost na webových stránkách ke stažení ve formátu PDF, jsou tyto servery již připraveny k uvolnění do prodeje, čeká se však na procesory Opteron s jádry...
Soudě dle popisu nových serverů Hewlett-Packard ProLiant DL585 G2 8132, který má společnost na webových stránkách ke stažení ve formátu PDF, jsou tyto servery již připraveny k uvolnění do prodeje, čeká se však na procesory Opteron s jádry Barcelona v revizi B3, jelikož výkon B2 s mikrokódem opravujícím jejich TLB chybu není konkurenceschopný. Poslední číslo v názvu serveru značí čipovou sadu AMD 8132, která je zde použita. Celé schéma je trochu komplikovanější - dominují zde čtyři procesory, vzájemně spojené pomocí sběrnice HypertTransport. K jednomu z nich je připojen právě můstek AMD 8132 (zastupující zřejmě ten severní), na nějž se zase napojují dvě gigabitové (BaseT) síťové karty NC371i (sběrnicí PCI-X), dva sloty PCI-X a můstek NVIDIA 2050 zajišťující 20 PCIe linek (tři sloty x4 a jeden x8). K dalšímu procesoru je připojen jižní můstek NVIDIA 2200 s dalšími 20 PCIe linkami (dva sloty x8 a jeden x4), napojující také zbývající sběrnice (PCI, USB, SM Bus a podobně).



Každý ze čtyř procesorů může použít paměti DDR2-667 (144bitové registrované) v až osmi slotech, dohromady tedy 32 slotů, nicméně při obsazení všech slotů klesne použitelná frekvence pamětí na 533 MHz. Dohromady tedy procesory využijí maximálně 128 GB DDR2-533 nebo 64 GB DDR2-667. V serveru se dále nachází řadič Smart Array SAS P400 pro připojení SAS disků (není však uvedeno kolika maximálně). HP preferuje disky SFF (Small Form Factor), jelikož pojmou více dat vzhledem k objemu, mají menší spotřebu a také méně vibrují. Řadič podporuje RAID 0, 1, 1+0, 5 a 6 (to vyžaduje napájení cache zálohované baterií - BBWC, battery-backed write cache), navíc obsahuje ROM paměť pro obnovu v případě selhání flashování nové verze firmware. Tolik součástí vyžaduje velký prostor, vše je tedy umístěno v racku o výšce 4U. Procesory Barcelona zřejmě přijdou ještě před Phenomy, navíc HP je určitě dostane dříve, než distributoři komponent, server tedy může být uveden do prodeje již někdy v březnu.

Zdroj: The Inquirer
reklama