reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hráč Dota 2 použil programovatelnou myš a vyřadil svůj tým z turnaje o 15 mil. USD

26.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Hráč Dota 2 použil programovatelnou myš a vyřadil svůj tým z turnaje o 15 mil. USD
V turnajích multiplayerově nejoblíbenějších počítačových her se už točí velké peníze, takže už ani nejde o žádnou legraci. To poznal i jeden z hráčů, který použil zakázaný hardwarový "doping" v podobě programovatelné myši.
Organizátoři The International 2018 vyřadili celý tým Thunder Predator původem z Peru, který se měl na tomto turnaji představit vůbec poprvé. Předvést se ani moc nestihl, neboť jeden z členů použil periferii, a sice programovatelnou počítačovou myš, zakázaným způsobem. Tým tak ztratil možnost hrát o výhru z celkového balíčku 15 milionů dolarů. 
 
 
S množstvím peněz, které se dají profesionálním hraním počítačových her jako DOTA 2, Overwatch a League of Legends získat, celkem logicky rostou i snahy některých účastníků zařídit si výhodu za každou cenu. Můžeme to tak označit za hardwarový doping a obdobu toho, když si závodník do svého kola ukryje motorek, což se zase označuje za mechanický doping. Nicméně hráči nezřídka používají i klasický doping a v jejich případě substance zlepšující pozornost, což je třeba psychostimulant Adderall. 
 
Člen týmu Thunder Predator použil konkrétně myš naprogramovanou pomocí utility Razer Synapse 3, aby si zařídil výhodu. 
 
 
DOTA 2 je hra, kde je klíčová i schopnost rychle ovládat své postavy. Hráč AtuuN z týmu Thunder Predator si ve třetím rozhodujícím kole s brazilským týmem SG vybral jako hrdinu goblina Meepo, jehož hlavní schopností je klonovat se a výsledné klony může hráč teleportovat po mapě. AtuuN přitom dokázal tyto klony ovládat s pozoruhodnou rychlostí, čehož si lidé sledující zápas všimli a usoudili, že hráč musel použít tlačítka naprogramovaná makry. 
 
Pak už se stačilo podívat do logu zápasu, aby bylo odhaleno, že všichni kloni byli teleportováni ve stejný čas, což hráče v podstatě usvědčilo, protože jinak než podvodem by toho nemohl dosáhnout. Manuálně totiž musí označit každého klona, zvolit schopnost poof a pak určit místo, kam se má přesunout. Celý tým tak byl diskvalifikován, protože v pravidlech stojí, že se nesmí používat "externí skripty či makra vytvořená k získání výhody nad ostatními hráči". Tým Thunder Predator se ohradil, že žádná "softwarová makra" nepoužil. To skutečně ne, protože makra se mohou naprogramovat do hardwarové paměti myši, ale efekt je jeden a ten samý. 
 


reklama