reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hrozí oživení zájmu kryptotěžařů o nové výkonné grafiky?

16.8.2018, Jan Vítek, aktualita
Hrozí oživení zájmu kryptotěžařů o nové výkonné grafiky?
S nástupem nových grafických karet NVIDIA, od nichž očekáváme výrazně vyšší výkon než od starší generace, přichází i otázka, jak na ně zareagují těžaři kryptoměn. Přijde další vlna, nebo něco takového naopak nehrozí? 
V posledním roce nám herní svět značně poznamenali "vetřelci", kterým jsou hry (či grafika celkově) naprosto ukradené a grafické karty viděli jen jako prostředek k tvorbě zisku. Nemluvím o malých těžařích, kteří se snažili trošku přivydělat využitím výkonu své domácí sestavy zrovna v době, kdy jej nepotřebovali k něčemu jinému. Řeč je o firmách stavících velké těžební farmy, protože právě ty začaly skupovat karty po celých sériích i přímo od výrobců a vyhnaly ceny na úroveň, která byla pro hráče nepřijatelná. 
 
 
Nyní se už situace uklidnila především díky tomu, že trh poznamenal nástup ASIC specializovaných i pro těžbu Etherea, které mělo být původně proti těžbě na takovém hardwaru odolné. Na grafických kartách se těží či těžilo právě především Ethereum a jeho hodnota přitom klesla, takže už na jaře se přestala vyplácet, což konečně přineslo obnovení dodávek karet do obchodů a návrat cen na původní úroveň, když už ne jejich pokles pod ni. 
 
 vývoj hodnoty Etherea v posledních 3 měsících
 
Tento stav nyní přetrvává, respektive se spíše prohlubuje, protože hodnota Etherea už tři měsíce vytrvale klesá a nyní se dostala na hodnoty, kde se pohybovalo někdy před rokem. To je rozhodně dobrá zpráva pro zájemce o novou grafickou kartu, protože je důvod se domnívat, že o ně těžaři rozhodně nebudou mít zájem a NVIDIA tak bude muset uspokojit zájem především hráčů. 
 
Bude tak záležet především na tom, jak objemné budou první dodávky karet, což bude záviset jednak na kapacitě výroby GPU a pak i pamětí GDDR6. GPU jsou vyráběna s největší pravděpodobností 12nm procesem firmy TSMC, což je vylepšený 16nm proces a lze očekávat, že s ním žádné problémy už nejsou. Však NVIDIA na něm postavila už více než rok staré a velice složité čipy Volta. O dostupnosti pamětí GDDR6 však nevíme nic, i když i zde je jedna dobrá zpráva. NVIDIA pro herní karty nevyužije nejlepší dostupné 16Gb čipy, které si rezervovala pro karty Quadro, ale jednodušší 8Gb čipy. 
 
Dle Bloombergu navíc Ethereum nyní čelí poklesu hodnoty i kvůli konverzím na ostatní kryptoměny nebo přímo na dolar. To postihlo především tuto měnu z hlediska její tržní kapitalizace právě během tohoto měsíce a mluví se rovnou o "krypto exodu". 
 
Nyní záleží na tom, kdy NVIDIA nové karty vyšle na trh a za jaké ceny. Dá se předpokládat, že ty budou mnohem výkonnější než staré (ostatně Volta V100 je na tom čistě dle výkonu velice dobře), což bude záviset na jejich hardwarové výbavě, kterou zatím neznáme. Budou pro těžbu kryptoměn jistě efektivnější, ale aby se v této době vyplatila, to zrovna nehrozí. 
Zdroj: Bloomberg


reklama