reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HTC odhaluje Vive Pre, HP zase VR počítač Envy Phoenix

6.1.2016, Jan Vítek, aktualita
HTC odhaluje Vive Pre, HP zase VR počítač Envy Phoenix
Společnost HTC chystá svůj ostře sledovaný headset Vive a nyní představila Vive Pre, druhou generaci tvoříci přerod mezi prvním headsetem a konečnou verzí a dále i novou kameru a technologii Room-scale. HP k tomu připravilo specializovaný počítač Envy Phoenix.
HTC Vive Pre tak navazuje na původní model Vive, který byl jako první verze určen pro vývojáře a po něm už bude následovat konečná verze určená k prodeji. Vive Pre už má být k dispozici vývojářům (počítá se zhruba se 7000 kusy) stejně jako jeho nová kamera a technologie Room-Scale. Nový headset byl upraven tak, aby poskytl vyšší komfort a lepší ergonomii, přičemž původně s ním HTC vůbec nepočítalo, ale vzhledem k tomu, že byl nástup headsetu na trh pozdržen do dubna, bylo rozhodnuto o představení další vývojářské verze.





Vive Pre dále slibuje vedle nových popruhů a vylepšeného designu také nový displej (1080 x 1200 na oko, 90 Hz), který nabídne vyšší jas i jiné lepší vlastnosti, takže tímto HTC asi vyřešilo udávané problémy s duhovým efektem v jistých scénách. Ale kdo ví, jestli takové problémy opravdu byly řešeny. HTC také slibuje, že díky výměnným pěnovým stélkám a nosní opěrce nový headset padne každému a problém nebudou ani dioptrické brýle.





Co se týče přední kamery, jde o již známou součást, která zajistí spojení s virtuálním světem, abychom se v něm mohli zorientovat a třeba vzít zvonící telefon bez sundávání headsetu. To je něco, čím se konkurenční Oculus Rift pochlubit nemůže. Už dříve jsme se také dozvěděli o přepracovaných ovladačích, které už vypadají jako konečný produkt a ne jako něco narychlo "spíchnutého" v garáži. HTC opět slibuje ergonomii a také namačkávací tlačítka pro jemnější manipulaci s objekty i hmatovou odezvu. Napájení zajistí Li-ion akumulátory s výdrží přes 4 hodiny na jedno dobití (klasicky přes micro USB). Přepracovány byly i základnové stanice pro přesnější snímání pohybu. Co se týče oné technologie Room-Scale, o té se zpráva kupodivu vůbec nevěnuje. Jde ale právě o technologii pro snímání pohybu, která nám má zajistit značnou volnost.





Co se týče počítače HTC Envy Phoenix, ten bude určen právě pro VR headset od HTC, takže z jeho specifikací můžeme vyčíst, co si asi tak máme pro VR hraní připravit. Ty ale nejsou nijak překvapivé vzhledem k tomu, že je prostě vhodné využít ten nejvýkonnější herní hardware. HP se rozhodlo zkombinovat hardware firem Intel a NVIDIA, takže jeho Phoenix nese procesor Core i7 6700 řady K (s otevřeným násobičem), 16 nebo 24 GB paměti a grafiku GeForce GTX 980 Ti. Pro uložení dat poslouží 128GB SSD plus až 2TB disk a pro chlazení zase vodní okruh. Tyto počítače budou u nás k dispozici od února za zatím neuvedené ceny. Na stránkách HP ale začínají na 1700 USD.

Zdroj: HTC, HP
reklama