reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HTC přichází s PC VR headsetem Vive Pro 2: 5K a 120 Hz

12.5.2021, Jan Vítek, aktualita
HTC přichází s PC VR headsetem Vive Pro 2: 5K a 120 Hz
VR headset HTC Vive Pro 2 je určen především pro hráče využívající PC, kteří se mohou těšit na vyšší rozlišení i obnovovací frekvenci, ostatně v tomto ohledu je v případě headsetů stále co zlepšovat, abychom mohli získat kvalitní zážitek. 
První generace herních VR headsetů svou výbavou dnes už neobstojí. Hráči samozřejmě žádají vyšší rozlišení displeje a obnovovací frekvence, což není vhodné jen kvůli lepšímu zážitku, ale také zachování zdraví a dobré pohody. Výbava Vive Pro 2 by přitom měla být v tomto ohledu už velice slušná, neboť čítá displej s horizontálním rozlišením 5K (čili 2,5K na oko) a s obnovovací frekvencí 120 Hz, přičemž optika zajistí úhel pohledu 120°. K takové výbavě ale budeme pochopitelně potřebovat i příslušně výkonné PC, a to ideálně hi-end, pokud cílíme na graficky náročnější hry. 
 
 
Od výrobce se dozvíme, že rozlišení displeje je konkrétně 4896 x 2448 pixelů, čili 2448 x 2448 na oko, což je o cca 30 procent více pixelů v porovnání s Ultra HD a k tomu ještě bude třeba hry rozhýbat s co možná nejvyšší snímkovací frekvencí. Zmíněných 120 Hz přitom platí pro kabelové propojení a pokud využijeme VIVE Wireless Adapter, bude to maximálně 90 Hz. To ale právě kvůli náročnosti dané vysokým rozlišením může v mnoha případech zcela stačit. Headset také podporuje na DP1.2 technologii Display Stream Compression, na čemž HTC spolupracovalo s AMD a NVIDIÍ. 
 
 
Dále se firma zaměřila na ergonomii, takže headset by měl být hmotnostně dobře vyvážený a nabídne také precizní nastavení optiky s ohledem na vzdálenost mezi našima očima. Vrchní popruh je samozřejmě nastavitelný a pak budeme mít možnost si velikost ještě rychle upravit pomocí otočného mechanismu podobně jako na cyklistických helmách.
 
Součástí headsetu jsou také Hi-Res Audio Certified sluchátka s virtuálním 3D zvukem, namísto nichž ale můžeme použít i vlastní. Pro sledování pohybu lze použít výbavu Vive jakékoliv generace. Mezi kompatibilní doplňky patří Base Station 1.0, Base Station 2.0, Vive Facial Tracker, Vive Wireless Adapter a také herní ovladače Vive nebo i Valve Index.
 
HTC tak dá k dispozici jak samotný headset za cenu 739 eur, vedle čehož tu máme také plnou sadu čítající také Base Station 2.0 a ovladače Vive za 1399 eur. Dostupnost je naplánována na srpen.  
 
Zdroj: Hexus 


reklama