reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HTC se spojilo s Valve při vývoji VR headsetu Vive

2.3.2015, Jan Vítek, aktualita
HTC se spojilo s Valve při vývoji VR headsetu Vive
Nedávno jsme se dozvěděli o tom, že Valve si chystá vlastní herní VR headsety s celým potřebným ekosystémem a nyní k sobě přibrala i společnost HTC. Ta bude vyvíjet vlastní headset s označením Vive.
Společnost Valve tedy nedávno představila SteamVR, nového konkurenta pro Oculus VR a Razer OSVR. V poslední době to vůbec vypadá, že se pomalu přesouváme ze stavu nedostatku konkurence pro Oculus VR/Facebook až k pomalu nepřehledné situaci. Do ní nově zasahuje také společnost HTC, která se nespojila s Razerem a jeho otevřenou iniciativou, ale se společností Valve. Výsledný headset HTC Vive má být postaven právě pro Steam Machines, čili nejde o obdobu Samsungu a jeho VR headsetu pro mobilní telefony.





HTC Vive má být vývojářům dostupný již na jaře a běžní zákazníci se mohou prý těšit již na předvánoční sezónu, kdy má přijít na trh jeho hotová verze. Ono ani není divné, že si vývoj hardwaru na sebe vzala společnost HTC, však Valve je především softwarovou firmou, která nemá s vývojem hardwaru velké zkušenosti, jak ostatně dokazuje už jen tím, jak dlouho jí trvá vývoj ovladače pro Steam Machines.





Co nám tedy nabídne HTC Vive VR headset? Co se týče rozlišení, pak každé oko bude mít k dispozici displej s rozlišením 1200 x 1080, což je lepší než Full HD rozdělený napůl, přičemž obnovovací frekvence bude slušných 90 FPS. Pak tu máme akcelerometr, gyroskop a také laserový senzor detekující přesnou pozici headsetu. To bude činit s využitím dvojice stanic Steam VR, které dokáží sledovat naši pozici na ploše cca 460 x 460 cm. Budeme tak moci prý v podstatě chodit po virtuálním světě, ale nikde se už nedozvíme, co se stane, když "doputujeme" k okraji onoho vyhrazeného prostoru. Systém tak bude spíše reagovat na pohyby postavy, čili zda si klekneme, lehneme, vyskočíme, apod. Pro samotný pohyb do stran spíše poslouží dvojice ovladačů pro ruce.


Zanedlouho bychom se měli dozvědět další podrobnosti, neboť Vive by se měl představit na MWC, který odstartoval dnes v Barceloně. Zatím se můžete podívat na krátký teaser.

Zdroj: Hexus.net

reklama