reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HTTP/3 nebude používat TCP, přejde na protokol QUIC

14.11.2018, Milan Šurkala, aktualita
HTTP/3 nebude používat TCP, přejde na protokol QUIC
Internet se mění, aby vyhovoval moderním požadavkům. IETF pracuje na nové generaci protokolu HTTP/3, která dá sbohem letitému protokolu TCP. Místo něj začne používat QUIC, který je postaven nad UDP.
Aby bylo všechno na internetu co nejvíce univerzální, jsou dohodnuty určité komunikační protokoly. Pokud je aplikace splňují, neměly by mít problémy komunikovat. Internetové prohlížeče a servery např. používají HTTP k přenosu webových stránek a dat na nich, jenž zase využívá dalších protokolů ke správnému vytváření paketů, které pak putují počítačovou sítí. Dnes je to nejvíce TCP a UDP. TCP (Transmission Control Protocol) je velmi spolehlivým protokolem, neboť zajišťuje možnost detekce chybějícího paketu a žádost o jeho opětovné zaslání. Dokáže tak data poskládat ve správném pořadí a má i kontrolu, zda přišla neporušena (pomocí kontrolního součtu). Nevýhodou je, že spousta těchto vlastností zároveň způsobuje nižší výkon na síti daný velkou režií přenosů.
 
Internet
 
Naproti tomu UDP (User Datagram Protocol) je přesným opakem, na který se nedá spolehnout. Ten nekontroluje nic a pokud nějaká data nedorazí, nevyžádá si jejich zaslání. Přesto má takový protokol smysl. Je rychlejší než TCP a ne všude na internetu je potřeba 100% kvalita přenosu. Příkladem může být přehrávání videa. Vypadnutí snímek sice nepotěší, ale není to nic, z čeho by se zbořil svět. Ostatně Google si už vyvinul protokol QUIC (Quick UDP Internet Connections), který je postaven na základě UDP a používá ho pro svůj YouTube. Vyvinut byl už v roce 2012 a jeho podporu najdeme v prohlížečích Chrome 29, Opera 16 a novějších. Možná i to je jeden z mnoha důvodů, proč je YouTube na Firefoxu pomalejší než na výše zmíněných prohlížečích.
 
Internet Engineering Task Force (IETF), která se stará o správu internetových protokolů by právě QUIC chtěla použít pro novou generaci HTTP/3, který se dosud nazýval HTTP-over QUIC a měl by v budoucnu nahradit stávající HTTP a HTTP/2. QUIC kombinuje výhody TCP, UDP i šifrování TLS do jednoho a měl by např. výrazně omezit tzv. handshaky (podávání rukou). To je proces, při kterém dva počítače v síti navazují komunikaci a vzájemně si předávají určité střípky informací, aby dokázaly navázat korektní spojení, což se ještě prodlužuje při zabezpečeném připojení. QUIC by např. měl umožnit obejít tyto handshaky při opětovném navazování spojení, kdy by v prvním paketu byla jen potřebná bezpečnostní data a počítače by se tak už znovu nedohadovaly na tom, jaké šifrování budou používat.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama