reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hubble prozkoumal asteroid Psyche, kovový unikát naší soustavy

3.11.2020, Jan Vítek, aktualita
Hubble prozkoumal asteroid Psyche, kovový unikát naší soustavy
Pokud bude lidstvo někdy těžit suroviny ve vesmíru, pak by se mohlo zaměřit především na asteroid 16 Psyche. Zatím se na něj ale zaměřil jen teleskop Hubble, který jej zkoumal v ultrafialovém spektru. 
Asteroid 16 Psyche je zvláštní tím, že dle názoru vědců jde o obnažené jádro dávno zničené protoplanety, které se skládá z 90 procent z kovů a zbytek budou především křemičitany. Tento asteroid je tak tvořen mnohem hustším materiálem než jiné podobné objekty a sám o sobě má obsahovat až kolem 1 procenta hmoty celého Hlavního pásu planetek. A když si uvědomíme, že tento pás se rozkládá po celé oběžné dráze kolem Slunce mezi drahami Marsu a Jupitera, je i pouhé jedno procento pozoruhodně vysoký podíl. Ostatně 16 Psyche také není žádný malý asteroid, neboť napříč měří až kolem 280 km. 
 
 
Za drahou Marsu tak obíhá obrovská hrouda tvořená (nejspíše) především kovy, a to nemluvíme kovech z pohledu astronomů, ale o kovech v obvyklém slova smyslu. Konkrétně pak má jít především o železo a nikl v odhadované hodnotě 10 kvadriliónů dolarů (1025 dolarů). Jde tak o mimořádně zajímavý objekt naší soustavy, a to ani ne díky jeho udávané hodnotě, která je tu spíše pro pobavení, ale díky koncentraci kovů.
 
Sama NASA plánuje k Psyche vyslat už v roce 2022 sondu, která k cíli dorazí o čtyři roky později a prozradí nám o něm mnohem více, než dokáží pozemní či vesmírné teleskopy. Aktuálně však nemůžeme využít nic jiného, takže nově se na Psyche podíval sám Hubbleův vesmírný dalekohled, který jej sledovat v ultrafialovém spektru, jež mělo odhalit další informace o složení tohoto objektu. 

Výsledky dle výzkumníků podporují naše představy o složení asteroidu, ovšem nelze o nich mluvit s jistotou. Prý i relativně malý podíl železa v horninách, jako je olivín, může vytvořit ultrafialovou signaturu, která bude vypadat, jako by byl povrch téměř celý ze železa. Právě proto je takto na dálku velice složité něco na základě sledování v ultrafialovém spektru odhadovat. Ovšem na vysoký podíl kovů pochopitelně ukazují i jiné výzkumy, jako je například vliv gravitace asteroidu na okolní objekty.
 
Cílem mise NASA ale pochopitelně nebude jen zjistit složení Psyche, ale také odpovědět na otázku, jak a kdy tento asteroid vznikl a proč se z něj nestala planeta. Zde by mohl být hlavním viníkem blízký Jupiter, jenž způsobil, že energie dopadajících těles v období pozdního velkého bombardování byla příliš vysoká a znemožnila postupný růst. Je tak možné, že nebýt tohoto vlivu Jupitera, měli bychom mezi ním a Marsem další kamenitou planetu, jejímž základem by byl dnešní asteroid Psyche. 


reklama