reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hubble vnesl světlo do třetího nejbližšího hvězdného systému

13.6.2017, Jan Vítek, aktualita
Hubble vnesl světlo do třetího nejbližšího hvězdného systému
Teprve v roce 2013 byl objeven systém Luhman 16, a to i přesto, že jde o třetí nejbližší, který je dosud znám. V předchozích letech se tak přirozeně stal předmětem zájmu astronomů, kteří se nemohli rozhodnout, z kolika hvězd se vůbec skládá. 
Díky dlouhodobému pozorování Hubbleovým vesmírným teleskopem máme konečně jasno a můžeme mluvit o Luhman 16 AB, který se skládá především ze dvou hnědých trpaslíků, přičemž dříve se mluvilo ještě o třetím. Následující snímek zachycuje pohyb Luhmanu 16 AB po noční obloze a jde o celkem 12 snímků pořízených Hubblem. 
 
 
Luhman 16 je tak dvouhvězdný systém nacházející se 6,5 světelných let od nás a jde o vůbec nejbližší známé hnědé trpaslíky. Co se týče jiných systémů, bližší už je jen Rigil Kentaurus s hvězdou Proxima Centauri a pak Barnardova hvězda. Luhman 16 A a B mají kolem sebe kroužit ve vzdálenosti asi 3 AU a jeden oběh dokončí přibližně za 25 let. 
 
Na systém se nyní zaměřili astronomové, jež vedl Luigi Bedin, a to mezi lety 2014 a 2016. Pozici systému na obloze postupně mapoval Hubble, který se na něj podíval celkem 12x a v srpnu 2018 se na něj asi zaměří ještě jednou. Právě s pomocí těchto snímků bylo možné vypočítat orbitální parametry obou hvězd, stejně jako jejich vzdálenost od sebe a hledány byly i potenciální exoplanety, a to obvyklou metodou, kdy se měří jejich gravitační vliv na hvězdu. 
 
Bedin také hledal třetí potenciální hvězdné těleso, jehož přítomnost se nepotvrdila, ale naznačovaly ji výsledky pozorování pomocí evropského Very Large Telescope na jižní polokouli. Snímky z Hubbleova teleskopu ale ukázaly, že by se v systému neměla nacházet už žádná další hvězda a ani planeta hmotnější než Neptun. A pokud je tam nějaká menší, nejspíše má oběžnou dráhu delší než dva roky, které zabralo pozorování systému Hubblem. 
 
Máme tak štěstí, že je Luhman 16 tak blízko, neboť jde o unikátní možnost pro pozorování hnědých trpaslíků. Tyto "hvězdy, které selhaly" jsou totiž malé a chladné, což jejich sledování nijak neusnadňuje. Bedin se nyní se svým týmem chce dále zaměřit na tento systém, aby přinesl přesnější údaje o jeho hvězdách a také se pokusil zjistit, zda v něm přeci jen není nějaká malá exoplaneta. 
 
Zdroj: Astronomy
reklama