reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hubble vystopoval rychlé rádiové záblesky v ramenech spirálních galaxií

25.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Hubble vystopoval rychlé rádiové záblesky v ramenech spirálních galaxií
Pokud jde o původ rychlých rádiových záblesků, zvláště v posledním roce bylo dosaženo značného pokroku v jeho určení. Má pravděpodobně jít o projevy magnetarů, ovšem odpovídá tomu nejnovější výzkum s použitím Hubbleova dalekohledu?
Díky Hubbleovu vesmírnému dalekohledu se povedlo vystopovat původ několika rychlých rádiových záblesků z různých galaxií a ačkoliv se to možná nezdá, všechny čtyři galaxie na uvedeném obrázku jsou spirální, přičemž ta vpravo dole ještě dává navíc na odiv svou příčku. 
 
 
FRB (Fast Radio Burst) označuje rychlé rádiové záblesky, v nichž se může během tisíciny sekundy uvolnit tolik energie, kolik naše Slunce vyprodukuje za rok. A právě proto, že jde o tak krátké události, je zvláště obtížné stopovat jejich původ, zvláště když záblesky přicházející z naší vlastní galaxie jsou velice vzácné. 
 
Astronomové od roku 2001, kdy byly FRB objeveny, jich zachytili přibližně tisíc, ovšem pouze 15 z nich byli schopni přiřadit konkrétním galaxiím. Přesnější určení místa jejich vzniku je tak ještě obtížnější, ale nyní již víme o několika takových, které mají jedno společného. Vznikly v ramenech spirálních galaxií. A v konkrétních místech daných galaxií, odkud záblesky přišly, se dle sledování v blízkém infračerveném spektru nenachází moc mladých a vysoce zářivých hvězd. Jde naopak spíše o starší části galaxií. 
 
 
Tyto výsledky tak spíše neukazují na to, že jde o průvodní projevy smrti velkých hvězd, které mají krátký život a nejspíše ani o srážející se neutronové hvězdy, které se dají najít na okraji starých galaxiích, v nichž už ustala hvězdotvorba. 
 
S čím jsou ale tyto výsledky konzistentní, je naopak obvyklý výskyt magnetarů, čili magneticky silně aktivních neutronových hvězd, na něž bylo v poslední době ukázáno už několikrát včetně záblesku z naší galaxie
 
FRB tak mohou být ve skutečnosti erupce z mladých magnetarů, které do svého okolí vysílají silné záření v rádiovém spektru. Spojit si je také můžeme se spíše velkými galaxiemi, v nichž stále probíhá tvorba nových hvězd. 
 
Zdroj: NASA


reklama