reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Humanoid Chihira Kanae se ještě více podobá člověku

9.3.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Humanoid Chihira Kanae se ještě více podobá člověku
Společnost Toshiba představila na veletrhu v Berlíně nejnovější generaci svých humanoidních robotů Chihira. Jedná se opět o robotickou ženu, která vypadá jako skutečný člověk, nyní se lidem však podobá ještě víc.
O humanoidních robotech Chihira jsme se zmínili i dříve, nyní však byla předvedena nová generace. Nový model robotické ženy má plynulejší pohyby, které více připomínají ty lidské a v repertoáru jazyků přibyla i němčina.

Nová generace robotů dostala pojmenování Chihira Kanae, přičemž se jedná o třetí model v sérii humanoidů od Toshiby. První model se jmenoval Chihira Aico a byl představen před rokem na veletrhu CES. Po ní pak přišla Chihira Junko, jež se veřejnosti odhalila na podzim loňského roku a byla k vidění v tokijském nákupním středisku.





Chihira Kanae byla v Japonsku představena už minulý měsíc, nyní se ale poprvé podívala do světa. Podle profesora Noela Sharkeyho z Sheffieldské univerzity je však západní svět vůči robotům, kteří mají takto reálný lidský vzhled, značně skeptický a tato podoba se neujme. To však ukáže budoucnost.

Společnost Toshiba doufá, že její humanoidní roboti prorazí v odvětvích, jako je například zdravotnictví, péče o staré lidi nebo cestovní ruch. Na veletrhu ITB robotická žena odpovídala na verbální otázky účastníků, takže fungovala jako jakási informační tabule.

Jako předchozí modely ovládá Chihira Kanae angličtinu, čínštinu a japonštinu a také znakový jazyk. Vývojáři však zlepšili především hardwarový systém na kontrolu tlaku vzduchu. Pokud je tlak lépe kontrolován, pohyby humanoida jsou plynulejší a bez zbytečných vibrací. Právě díky tomu bude Chihira Kanae schopná vystupovat přirozeněji a jistěji.

Je však zatím ve hvězdách, kdy se dočkáme inteligentních robotů, jež budou normální součástí každodenního života.

Zdroj: BBC
reklama