reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hyperloop One odhaluje svou testovací dráhu v Nevadě

7.3.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Hyperloop One odhaluje svou testovací dráhu v Nevadě
Transport budoucnosti - Hyperloop - by se konečně mohl dočkat testovacího tunelu. Zkušební dráhu v Nevadě staví společnost Hyperloop One, která doufá, že provoz na ní by měl být zahájen už v první polovině roku 2017.
Projekt Hyperloop už je dost známý, většinou se však jen plánuje a nápady se pohybují jen v teoretické rovině. Hyperloop, což je doprava budoucnosti pomocí tunelů a rychlých transportních kabin, původně vymyslel Elon Musk. CEO společností Tesla a SpaceX však realizaci nápadu přenechal jiným a projektu se tak ujaly soukromé společnosti. Jedna z nich, Hyperloop One, už dříve předvedla první veřejný test odkrytého prototypu Hyperloopu. Nyní Hyperloop One představuje veřejnosti svou testovací vysokorychlostní dráhu.

Testovací dráha se nachází v Nevadské poušti blízko Las Vegas. Střípky informací se už postupně objevovaly během posledních měsíců, nyní však společnost odhalila kompletnější pohled. Dráha je však stále v procesu výstavby a ještě bude nějakou dobu trvat, než bude dokončena a zprovozněna ke zkušebním účelům.



Tunel, který se jmenuje DevLoop, je dlouhý přibližně 500 metrů a v průměru měří 3,3 metru. Tunel by tak měl být dostatečně velký na to, aby na něm Hyperloop One mohl provádět testovací provoz. Stavební práce na něm ještě stále pokračují, dráha se tak připravuje na svůj první veřejný test. Než se tato akce ale bude slavnostně konat, bude třeba ještě nějakou dobu počkat, protože stavba se oproti plánům trochu zpozdila.

Společnost Hyperloop One původně plánovala, že první veřejnou zkoušku na této trati provede už v prvním čtvrtletí tohoto roku. To se však nestihne, a proto Hyperloop One nyní udává jako termín první polovinu roku 2017. Nejedná se tedy o velké zpoždění, je však zřejmé, že bude trvat ještě dost dlouho, než bude plně funkční Hyperloop schopný přepravovat pasažéry z jednoho konce země na druhý.



Hyperloop One je však stále blíže realizaci Hyperloopu než jeho konkurenční společnost Hyperloop Transportation Technologies. HTT sice představilo spoustu návrhů včetně vhledu do vnitřních prostor transportní kabiny, Hyperloop One bude však s dokončením dráhy DevLoop zase o krok blíže k realizaci plnohodnotného Hyperloopu. Kapsle by v budoucnu měly být schopné přepravovat náklad či cestující velmi vysokou rychlostí, vzdálenost mezi Londýnem a Manchesterem by například měly zvládnout překonat pod dvacet minut.

Společnost Hyperloop One se v poslední době musela potýkat i s problémy uvnitř firmy, které způsobily zpoždění. V loňském roce se totiž objevily neshody mezi klíčovými představiteli a spoluzakladatel Brogan BamBrogan byl vyloučen. Vše vyústilo až v soudní řízení, nakonec se situace uklidnila až na konci roku 2016. Nyní se tedy zdá, že se společnost může opět soustředit na pokroky s Hyperloopem.

Zdroje: theverge.com, engadget.com
reklama