reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hyundai i GM vidí příčinu požárů EV ve vadně vyrobených bateriích LG Chem

30.8.2021, Milan Šurkala, aktualita
Hyundai i GM vidí příčinu požárů EV ve vadně vyrobených bateriích LG Chem
Mnohé požáry elektromobilů z poslední doby se dají přičítat lithiovému základu akumulátorů jako takovému. Jak to tak ale vypadá, v případě požárů vozů Hyundai a GM za to může především výrobní vada kusů ze dvou továren firmy LG Chem.
Elektromobilům se často vytýkají jejich akumulátory, které mohou být snadným zdrojem požárů. V poslední době jsme se s tím setkali především u elektromobilů Chevrolet Bolt a Hyundai Kona. Chevrolet svolal všechny kusy Boltu, a to dokonce i ty, které už prošly svolávací akcí na baterie. Vypadá to, že se našel i viník celé záležitosti. Obě dvě společnosti nezávisle na sobě předběžně zjistily, že některé články mají stejné výrobní (nikoli tedy konstrukční) vady spočívající v poškození celistvosti vývodu anody. GM tvrdí, že je vadný i separátor a požáry vznikají u těch článků, kde se setkají obě výrobní vady najednou.
 
LG Chem
 
Všechny tyto články pocházejí od společnosti LG Chem a konkrétně ze dvou různých továren. Jedna je v Ochangu v Jižní Koreji, druhá pak v Číně. Zajímavé však je, že Ford ani Volkswagen, kteří také využívají akumulátory tohoto výrobce, problémy s požáry svých elektromobilů nemají (zatím nevíme, zda mají články ze stejných nebo jiných továren LG Chem). V případě Hyundai a GM jde o více než desítku shořelých vozů u každého.
 
Chevrolet tak svolal zhruba 140 tisíc vozů (náklady se odhadují na 1,8 mld. USD), Hyundai pak asi 80 tisíc aut (náklady cca 0,9 mld. USD). Chevrolet se už nechal slyšet, že po LG bude chtít proplatit tuto náročnou a nákladnou svolávací akci. LG se zatím vyjádřilo tak, že bude rozhodnuto až na základě konečného výsledku vyšetřování.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama