reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IBM investuje tři miliardy dolarů do internetu věcí

2.4.2015, Michal Hala, aktualita
IBM investuje tři miliardy dolarů do internetu věcí
IBM oznámila, že vytvoří nový organizační útvar zaměřený na internet věcí. Do kolébky mu dá tři miliardy dolarů, které mají vystačit na čtyři roky. Prvním úkolem útvaru bude vytvořit otevřenou IoT platformu založenou na cloudových službách společnosti.
Začněme u internetu věcí (Internet of Things, IoT). Otcem pojmu je britský vizionář Kevin Ashton, který s ním přišel v roce 1999. Internet věcí neznamená jen „chytré“ domácí spotřebiče jako je třeba lednička. Fakticky může jít o libovolná zařízení v libovolné oblasti lidské činnosti, která jsou připojena (obvykle bezdrátově) na internet, sbírají data a sdílí je s jinými zařízeními – buď s jinými podobnými zařízeními, nebo se servery a cloudovými službami.

Takže když si to zkusíte představit – ano, dá to trochu práci – tak jde potenciálně o obrovský trh. Může jít o již zmiňované vybavení domácností, auta, domácí meteostanice, zdravotnické senzory v různých náramcích, „chytré“ oblečení, ale také inteligentní senzory v průmyslu, zemědělství a podobně. Spektrum možných zařízení je prostě obrovské a škála dotčených oborů lidské činnosti nepřeberná.





Takže není divu, že IBM si chce ukousnout z tohoto koláče svůj podíl. Zatímco třeba Microsoft míří na IoT s Windows 10 a s jejich pomocí zřejmě doufá v uplatnění dalších svých řešení, IBM začíná tam, kde se mu poslední dobou hodně daří. A to je cloud. Na základě svých stávajících řešení – například cloudový systém IBM BlueMix (psali jsme o něm tady) – chce vytvořit cloudové datové služby a vývojářské nástroje a nabídnout je výrobcům IoT zařízení.

Bob Picciano, senior viceprezident IBM Analytics, k záměrům IBM říká: „Naše znalosti světa narůstají s každým připojeným senzorem a zařízením, ale příliš často nejednáme na jejich základě, dokonce ani tehdy, když dokážeme zařídit lepší výsledek.“ A k roli IBM v oblasti IoT dodává: „IBM zajistí svým klientům a partnerům v odvětví využívání dat z IoT tak, aby mohli budovat řešení založená na otevřené platformě. To je hlavní zaměření investice IBM, protože jde o bohatou a širokou příležitost, kde mají inovace význam.“





IBM velmi pravděpodobně předpokládá, že při zpracování moře, či spíše oceánu dat generovaných zařízeními v rámci internetu věcí si dokáže nejlépe poradit umělá inteligence. Třeba její systém Watson, který původně vyhrál znalostní soutěž Jeopardy! Ten byl poté přetvořen do podoby cloudové služby The Watson Zone a začleněn právě do cloudu IBM BlueMix. Možná, že zrovna umělá inteligence a její schopnosti budou klíčové k tomu, aby se lidem z obrovských kvant dat z IoT podařilo získat použitelné informace a znalosti.

Těšíte se na Internet věcí?

Zdroj: PC Magazine
reklama