reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IBM má patrně v plánu koupit společnost Sun

19.3.2009, Milan Šurkala, aktualita
IBM má patrně v plánu koupit společnost Sun
Světem dnes oběhla zpráva o tom, že probíhají jednání o koupi firmy Sun společností IBM. Byla by to největší transakce tohoto druhu v historii IBM. Společnost Sun má už dlouho problémy a její akcie dlouhou dobu padaly. Přesto je na světe...
Světem dnes oběhla zpráva o tom, že probíhají jednání o koupi firmy Sun společností IBM. Byla by to největší transakce tohoto druhu v historii IBM. Společnost Sun má už dlouho problémy a její akcie dlouhou dobu padaly. Přesto je na světe více než 1,6 milionu aktivních serverů společnosti Sun.



Přitom je to společnost, která patří mezi velmi významné, nabízí hardware, stejně tak servery a úložná zařízení a v neposlední řadě rovněž software. Mezi nejvýznamnější rozhodně patří operační systém Solaris a programovací jazyk Java včetně podpůrných aplikací.

Zatímco ještě nedávno by IBM koupil Sun za 4 miliardy dolarů, po úniku informací o rozhovorech o převzetí akcie společnosti Sun strmě vyšplhaly nahoru. Jejich cena vzrostla o $3,92 na výsledných $8,89, což je nárůst o 79 %. Akcie IBM zatím spadly o 96 centů na $91,95, což je jedno procento.

Převzetím by si IBM pojistilo pozici jedničky na poli serverů. Nyní má zastoupení 36,3%, druhé je HP s 29 % (to údajně koupi Sunu odmítlo), pak Dell s 10,6%, čtvrtý je Sun s 9,3 % a pětici nejlepších uzavírá Fujitsu se 4,2 %. Všichni tito výrobci byli zasaženi krizí, přičemž samotný Sun plánuje propustit 18 % své pracovní síly, což znamená 6000 lidí. Pokud bude převzata společností IBM, dá se čekat ještě větší propouštění.

Zdroj: www.tomshardware.com, investing.businessweek.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama