reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IBM představil 19TB SSD i s paměťmi Everspin MRAM

7.8.2018, Jan Vítek, aktualita
IBM představil 19TB SSD i s paměťmi Everspin MRAM
IBM představuje úložné zařízení spadající mezi SSD, které využívá také paměti typu MRAM společnosti Everspin, a to jako cache. Hlavní paměť tak tvoří běžné 3D NAND Flash, a k čemu konkrétně jsou tedy paměti MRAM?
Klasická SSD se dnes spoléhají na paměti 3D NAND Flash s desítkami vrstev a nejčastěji pak s buňkami TLC, do nichž se tak mohou zapsat tři bity. Nebude ale trvat dlouho a standardem se stanou téměř stovrstvé paměti s buňkami QLC, čili čtyřmi bity. Standardně se pak používá jako cache paměť typu DRAM, která, jak dobře víme, je nestálá, takže potřebuje být napájena, aby si udržela informaci. 
 
 
My chceme ale mluvit o nových SSD od společnosti IBM, které staví především na dnes standardních 64vrstvých pamětech 3D NAND Flash, ale také na MRAM (magnetoresistive random access memory). Everspin takové vyrábí, a to 256Mb čipy tvořené 40nm technologií, které už jsou dávno k dispozici a chystají se 1Gb čipy, které budou na trhu do konce tohoto roku. To je celkem slušná kapacita na paměti s tak novou technologií a to konkrétně umožní výrobní proces 22FDX společnosti GlobalFoundries, které IBM už dříve prodalo své továrny. 
 
 
Jak už bylo naznačeno, jde především o nestálost či volatilitu daných pamětí DRAM. V případě ztráty napájení hrozila i ztráta dat, k čemuž se používaly kondenzátory, které dokázaly poskytnout energii nutnou k tomu, aby se cache vyprázdnila a její obsah zapsal do hlavní paměti. Čili pokud se použijí MRAM, které nepotřebují být napájeny jako DRAM, aby "nezapomněly", může to značně zjednodušit design celého SSD. 
 
 
IBM nabídne celkem tři verze SSD s MRAM, které se budou lišit kapacitou, a to 4,8 TB, 9,6 TB a 19,2 TB. S těmi použitý kontroler komunikuje po 20 kanálech a sám využívá pro spojení se systémem rozhraní PCIe 4.0 x2, což je z hlediska propustnosti stejné jako PCIe 3.0 x4. 
 
Možná že se tak někdy dočkáme doby, kdy si i do svých počítačů budeme moci pořídit operační paměti, které nebudou potřebovat být pod napětím, což může dále zvýšit výdrž na baterie a také změnit způsob, jakým se vypínají, restartují či uspávají počítače. 
 


reklama