reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IBM představuje Power10, vyrábět ho bude Samsung 7nm procesem

17.8.2020, Milan Šurkala, aktualita
IBM představuje Power10, vyrábět ho bude Samsung 7nm procesem
Společnost IBM představila novou generaci svých procesorů Power10. Novinka má přinést 3krát vyšší energetickou efektivitu, za což bude moci i výroba moderním 7nm procesem u korejské společnosti Samsung.
Na poli serverových procesorů se objevuje novinka v podobě IBM Power10. Ta je nyní ještě vhodnější např. pro hybridní cloudové systémy, protože vylepšuje důležité vlastnosti. Zapracovalo se především na energetické efektivitě, takže procesor nabídne 3krát lepší efektivitu (výkon na jednotku spotřeby) než Power9. To bylo umožněno i tím, že bude vyráběn pomocí 7nm technologie u společnosti Samsung. To jinými slovy řečeno současně znamená, že při stejné spotřebě umožní obsloužit 3krát více uživatelů v cloudu. Novinek je zde více a jednou z nich je podpora technologie Memory Inception dovolující přístup k paměti a její sdílení jakémukoli procesoru v rámci zvoleného clusteru, což se opět hodí především pro cloudové služby. Zlepšila se také ochrana jednotlivých kontejnerů v rámci stejného VM (virtuálního stroje) a jejich izolace v případě napadení.
 
IBM Power10
 
Zapracovalo se i v jiných otázkách bezpečnosti, např. se významně zrychlilo šifrování. Každé jádro má totiž nyní 4krát více šifrovacích jednotek pro AES. Dále zde máme vestavěný Matrix Math Accelerator, který zvyšuje výkon v matematických operacích např. u algoritmů umělé inteligence, kde jde o 10× zlepšení ve FP32, 15× v BFloat16 a dokonce o 20× zvýšení výkonu u INT8. Došlo i na optimalizace speciálně pro Red Hat OpenShift. I když byly procesory nové generace představeny nyní v srpnu, počkáme si na ně ještě pěkně dlouho. IBM totiž plánuje zahájení prodeje až v druhé polovině příštího roku.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama