reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IBM Quantum Experience: kvantový procesor pro veřejnost

4.5.2016, Jan Vítek, aktualita
IBM Quantum Experience: kvantový procesor pro veřejnost
Společnost IBM se rozhodla, že nabídne veřejnosti možnost využít její kvantový procesor. Spustila tak program IBM Quantum Experience, díky níž si lidé mohou vyzkoušet své experimenty, pro něž klasické počítače nejsou vhodné.
IBM vytvořilo kvantový procesor, který se skládá z pěti supravodivých kvantových bitů (qubit) a nyní jej zapojilo do cloudu (IBM Cloud). Takový procesor zvládne velice rychle zpracovávat některé úlohy, na něž nestačí ani ty nejvýkonnější superpočítače, přičemž nyní bude přístupný v rámci cloudu a programu IBM Quantum Experience z různých desktopových i mobilních zařízení.





Společnost IBM uvádí, že její kvantový procesor je umístěn v new yorském T.J. Watson Research Centre a jde o nejmodernější ztělesnění kvantové architektury, v jejíchž možnostech je také škálování. IBM tak počítá s tím, že s využitím podobných procesorů vytvoří "univerzální kvantový počítač", který bude obsahovat 50 až 100 qubitů.





Takový univerzální počítač bude moci být naprogramován tak, aby mohl "vykonávat jakoukoliv výpočetní úlohu a byl přitom exponencielně rychlejší než klasický počítač", což se má týkat různých způsobů využití pro vědu i obchod. Arvind Krishna z IBM Research uvádí, že program Quantum Experience představuje zrod kvantového výpočetního cloudu a budoucí verze mají "rozšířit možnosti výpočetní techniky daleko za to, co si dnes dokážeme představit", což značně urychlí vědecký výzkum.


Zveřejněno bylo také video, které ukazuje, jakým způsobem můžeme kvantový procesor IBM využít a otestovat jej třeba s využitím Groverova algoritmu. Pokud si chcete sami vyzkoušet schopnosti kvantového procesoru, musíte nejdříve požádat o přístup (viz zdroj), přičemž ten je doposud k dispozici zdarma.

Zdroj: IBM Quantum Experience

reklama