reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IBM ukázalo svůj kvantový počítač Q System One

11.1.2019, Jan Vítek, aktualita
IBM ukázalo svůj kvantový počítač Q System One
Společnost IBM přicestovala na CES 2019 se svým kvantovým počítačem Q System One. Ten je tak mnohem blíže komerčnímu nasazení a samotné IBM mluví o vůbec "prvním plně integrovaném komerčním kvantovém počítači". 
Jedná se o produkt divize IBM Research, která se už dříve netajila tím, že vyvíjí svůj kvantový počítač. Nový Q System One zahrnuje potřebnou kvantovou i jinou elektroniku a také nezbytné chladicí komponenty, takže jde skutečně o jedno celkové řešení. Chlazení je zde přitom extrémně důležité, aby použité qubity pracovaly bezchybně, respektive spíše s minimem chyb, protože i tak budou zapotřebí další qubity výhradně pro korekci chyb. 
 
 
IBM také nabízí rozsáhlou sadu open source nástrojů, a sice Qiskit, která obsahuje programovací knihovny pro Python, různé kvantové simulátory a rovněž nám umožní spustit vytvořený kód přímo na kvantových počítačích IBM, které budou zapojeny do cloudu. To ale samozřejmě není k dispozici jen tak volně a zdarma. 
 
 
V současné době je ale kvantový hardware nedokonalý a samotné IBM přiznává, že některé algoritmy, které pracují zcela bezchybně na simulovaném kvantovém počítači, při běhu na tom reálném vykazují chyby dané právě tím, že použité qubity samy nejsou stoprocentně bezchybné. To tak platí i pro nové Q System One, které se zařadí mezi již existující kvantové počítače, jejichž služby IBM nabízí v cloudu. Dostanou se i do plánovaného cloudového datového centra v Poughkeepsie, New Yorku. 
 
A v čem má nový Q System One vynikat? Sám obsahuje 20 qubitů, takže v jejich počtu to určitě není, ale oproti předchozím systémům má být výrazně spolehlivější a poměrně snadno nasaditelný ve firmách, pokud nějaká bude mít dost na to, aby si jej pořídila. O ceně se v tomto případě celkem pochopitelně nemluvilo. 
 
Uvidíme, kdy nastane opravdový úsvit kvantových počítačů a jak ten ovlivní současný svět. V ohrožení jsou především šifry a hesla díky výpočetním schopnostem těchto počítačů, ale je otázka, kdy to budeme moci považovat za reálný problém. Obecná shoda kolem toho nepanuje a kdo ví, třeba už je to v dohledu několika jednotlivých let. 
 


reklama