reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ice Lake-SP se objevil už i s 36 jádry, Intel nám opravdu neřekl vše

7.12.2020, Jan Vítek, aktualita
Ice Lake-SP se objevil už i s 36 jádry, Intel nám opravdu neřekl vše
Intel nedávno představil své procesory Ice Lake-SP, ovšem ačkoliv se zmínil o tom, jaký výkon asi tak lze očekávat od 32jádrového modelu, nikde neuvedl, že nová generace bude mít opravdu maximálně 32 jader.
Právě proto jsme v aktualitě o představení procesorů Ice Lake-SP uvedli, že počet jejich jader bude pravděpodobně maximálně 32. Nicméně nyní se objevily výsledky testů serveru Asus s dvěma paticemi, v nichž jsou zcela zřejmě dva procesory Ice Lake-SP vyzbrojené 36 fyzickými jádry. 
 
 
Intel tak sám uvedl jako příklad 28jádrový i 32járový Ice Lake-SP, ovšem nikde se nezmínil o maximálním počtu jader této procesorové generace, takže se dalo tušit, že něco skrývá a nyní se můžeme pouze dohadovat o tom, až kolik jader budou nová serverová CPU Intelu vůbec mít. 
 
 
Testovaný systém Y4R-A1-ASUS-G1 tak v záznamu Geekbench 5 ukazuje dvě patice, celkem 72 jader a 144 vláken a Intel Family 6 Model 106 Stepping 5 ukazuje na Ice Lake-SP, které jsou zde vybaveny 512 GB paměti DDR4. Těmto procesorům odpovídají také kapacity paměti cache a velice zajímavý je základní takt 3,6 GHz, na který konkurenční procesory AMD EPYC v aktuální generaci nedosáhnou. Spíše je to takt, který je srovnatelný s jejich turbem, ale na druhou stranu může Geekbench udávat špatnou hodnotu, neboť s údaji o taktu neidentifikovaných procesorů to může být všelijaké. Právě na to by ukazovaly i výsledky 946 a 35812 bodů, které nejsou nejlepší. 
 
Samotný Intel plánuje vyslat nové Ice Lake-SP na trh v průběhu prvního čtvrtletí příštího roku, takže až za několik měsíců uvidíme, k jakému počtu jader se odhodlal vystoupat.  


reklama