reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IceGiant ProSiphon Elite: dvoukilogramový chladič CPU se čtyřmi ventilátory

10.3.2021, Jan Vítek, aktualita
IceGiant ProSiphon Elite: dvoukilogramový chladič CPU se čtyřmi ventilátory
Na poli vzduchových chladičů už je delší dobu mrtvo, ale tu a tam se přeci jen objeví zajímavost, kterou můžeme prozkoumat. Nyní jde konkrétně o IceGiant ProSiphon Elite, obrovský chladič se čtyřmi ventilátory.
Při pohledu na IceGiant ProSiphon Elite nás napadne asi především to, jak bude vůbec možné takovou obludu dostat na desku a následně do počítačové skříně. Musíme si ale uvědomit, že tento chladič nebyl vytvořen tak, aby jeho ventilátory foukaly v towerech směrem k zadnímu skříňovému ventilátoru, ale nahoru. Tento chladič je tak orientován stejně jako grafická karta, a jeho podstatná část se tak nachází nad paměťovými sloty, pokud jde o desky ATX.  
 
 
Server HardwareLuxx už si tento model vyzkoušel a shledal, že IceGiant ProSiphon Elite se dokáže vyrovnat i některým vodním chladičům s 240mm radiátorem nebo i 360mm radiátorem. Vzduchových chladičů ale bylo v testu pomálu a pokud jde o srovnání s modelem Noctua NH-U14S TR4-SP3 na procesoru Threadripper, ten byl při nastavení ventilátorů na pevných 1000 otáček za minutu výrazně lepší, zatímco IceGiant vedl při nastavení maximálních otáček. 
 
 
Tento chladič nevyužívá klasické heatpipe jako drtivá většina věžovitých modelů, ale výparníkovou komoru, jejíž funkce je ale v podstatě stejná. Na teplé straně se přítomné médium vypařuje a na chladné se zase mění v kapalinu, která teče zpět, aby se koloběh opakoval. 
 
Provozovat jej můžeme se dvěma nebo čtyřmi ventilátory, přičemž celkové rozměry pak jsou buď 251 x 164 x 104 mm, nebo 251 x 164 x 129 mm a hmotnost dosahuje 1,44 kg nebo až 2 kg. Výrobce doporučuje tento chladič především právě pro systémy HEDT, kde lze předpokládat, že bude dost místa jak na desce, tak ve skříni. Nicméně vedle patic HEDT procesorů tento chladič podporuje i běžné desktopové patice: 
  • AMD: AM4 , TR4, sTRX4
  • Intel: LGA 1200, 115x, 1366, 2011(-3), 2066
IceGiant ProSiphon Elite je k dispozici za 185 eur, čili jde o cca dvojnásobnou cenu oproti zmíněnému modelu firmy Noctua, a dá se tak říci, že nám tato novinka s přihlédnutím k výše zmíněnému testu nepodala zrovna přesvědčivý výkon.  


reklama