reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ICESat-2 poletí v září sledovat led na Zemi

27.8.2018, Jan Vítek, aktualita
ICESat-2 poletí v září sledovat led na Zemi
S nově vypouštěnými satelity se dostává do popředí sledování Země. Po evropském Aeolus pro sledování proudění větrů se brzy na oběžnou dráhu dostane nástupce satelitu ICESat, který zase bude svým laserem měřit ledovou pokrývku.
Satelit Aeolus evropské ESA se už na oběžné dráze zabydlel a příští měsíc jej bude následovat Ice, Cloud, and Land Elevation Satellite-2 (ICESat-2). Jeho označení jasně říká, že nejde o první zařízení svého druhu. NASA jeho předchůdce vyslala na orbitu už v roce 2003, ale mise původního ICESat dávno skončila, a to v roce 2010. 
 
 
Stejně jako Aeolus i ICESat-2 využije pro svá měření laser, aby tentokrát zjistil, jak se mění postupem času tloušťka ledové pokrývky. Výhoda bude v obou případech stejná, a sice schopnost provádět příslušná měření v globálním měřítku, ovšem vědce budou v tomto případě zajímat pochopitelně jen ty oblasti, které nějakou ledovou pokrývku mají a ještě ne všechny. Celková plocha, která bude satelitem sledována, tak bude mít rozlohu asi jako USA bez Aljašky. 
 
ICESat-2 bude mít oproti původnímu ICESat vylepšený především svůj laserový měřicí systém, jehož práce naváže na původní měření, od jejichž ukončení nás však dělí už osm let. NASA proto s přibližujícím se koncem ICESat dala narychlo dohromady misi IceBridge, aby dokázala udržet přehled alespoň nad těmi nejdůležitějšími oblastmi, a to pomocí letadel. 
 
Nový satelit bude obíhat Zemi ve výšce asi 500 kilometrů a jeho hlavním nástrojem bude Advanced Topographic Laser Altimeter System (ATLAS) s laserem o vlnové délce 532 nm, jenž bude neustále osahávat povrch s frekvencí 10.000 Hz rozdělený na celkem šest paprsků. K měření změn v ledovém příkrovu se tak prostě a jednoduše využijí změny v čase, který zabere vyslání a návrat odražených laserových paprsků, a k tomu tak budou zapotřebí i velice přesné palubní hodiny. 
 


reklama