reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
26.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Dle dat společnosti IDC nastala obroda počítačů PC, jejichž prodeje po hubené dekádě letos prudce vzrostou. Poté se sice očekává propad, ale v dalších letech opět růst, i když mírnější. Co konkrétního nám IDC předpovídá?
Irving (246) | 26.5.202112:41
Nějak pořád nechápu, proč by se příští rok měla udržovat vysoká poptávka. Pandemie ve vyspělých zemích pravděpodobně skončí, kdo počítač potřeboval pro práci nebo kvůli škole, tak si ho koupil letos, příští rok homeoffice a distanční vzdělávání pokračovat nebudou, resp. se vrátí do stejné podoby a rozsahu jako před pandemií, jedinou neznámou je těžba, ale i hodnoty kryptoměn klesají. Tak proč by prodeje měly být pořád výše než před pandemií?
Odpovědět2  0
komplikator (640) | 26.5.202114:04
Homeoffice sw naopak stane castejsi nez pred pandemii. V mnoha pripadech se ukazalo, ze to funguje a neni duvod proti tomu nejak radikalne brojit.
Odpovědět3  1
RadecekH (810) | 26.5.202120:37
Vaše odpověď postrádá logiku.
Když to teď funguje, tak těch počítačů je evidentně dost. Tak proč by měly být jejich prodeje vysoké i v příštím roce?
Vloni či letos si ten počítač pořídil každý, kdo ho k domácí práci potřeboval. Tak proč by měl být prodej počítačů vysoký i příští rok?
Odpovědět1  0
m2fizy (48) | 27.5.202115:22
Mate sice pravdu ... ale za jednu z mnohych vynimiek uvediem mojho zamestnavatela ...

... po roku HO ­(resp. 1 roku a 2 mesiacoch­) budeme vsetci ­"vybaveny­" novymi notebookmi ... aj ked tie stare su stale dostatocne vykonne, samozrejme kvalitne a neopotrebovane ... to ale nebrani ­"serioznym­" zamestnavatelom stale drzat ­"obnovu­" na povodnej ­(ba dokonca aj skorsej­) casovej linii.

Povodne sa notebooky menia raz za 2 roky za nove ... a lepsie. Len moja divizia ­(jedna z mnohych­) momentalne ocakava dodavku a ­"refresh­" priblizne 100K notebookov ­(v CZ a HU okolo 32K­).

Takze ono nieje to az take ako si myslite ... a ano ­"domacnosti­" sa mozno ­"zhaltili­" lacnymi NB z druhej ruky pripadne ­"odpadovym HW­" ­(typu celeron, pentim, atom, arm, ... atd­), ale sam dobre viete ze ako zvysuju naroky na HO ... tak idu ruka v ruke naroky na kvalitny, spolahlivy a rychly HW a pochybujem ze so zvysujucimi narokmi ­"minimalne­" Windows 10 tymto ­"jedincom­" bude dostatocny vykon spominaneho HW ­(celeron, pentium ...­) a po case aj oni prejdu na rychlejsi lebo si sami uvedomia ze je to len ich utrpenie a ze rozdiel medzi cenou a pridanou hodnotou kvalitneho HW nieje az taky velky ­(ono ked clovek stihne 8h ­"sichtu­" za polovicu a dalsiu polovicu ma ­"volno­" kazdy si uvedomy kde to ma svoje + a kde ­-­).

Ziadny zamestnavatel nema zaujem ­(aspon ten dobry a rozumny­) aby polovicu casu jeho pracovnika na HO tento pracovnik cakal na PC­/notebook.

Pri usporach niekolko miliard ... minimalne v nasej divizii, kde cca 16K pracovnikov ­(nie vsetci­) presli na pernamentny HO ... je investici do ­"skvalitnenia­" a ­"zruchlenia­" prace pre HO pracovnikov v porovnani s usetrenymi nakladmi len percento ... tak preco by to neurobil ... vsak ze.
Odpovědět0  0
m2fizy (48) | 27.5.202115:31
Vcerajsi call so zakaznikom mi to cele potrvdil ... on celemu teamu poskytuje na HO monitory, ­"chodiace stoly­", atd ... vsak preco nie ked na HO usetri na nakladoch a prevadzke ­(voda, teplo, svetlo, net, jedlo, ...­) ... takto nech aspon nieco vratia zamestnancom ked uz nezvysuju platy.
Odpovědět0  0
Irving (246) | 27.5.202118:44
Ale to je přesně to, o čem s RadečkemH mluvíme ­- ten nákup Vašeho zaměstnavatele patří pořád to té letošní mimořádné ­"nákupní vlny­". Ale asi tušíte, že teď nebudete najednou ve firmě obnovovat hardware každý rok a 2 měsíce. Je dokonce možné, že i ten původní dvouletý interval se přeskočí a další nákup bude třeba až za 3 roky. Další věc je, v jakém stavu bude globální ekonomika. Protože s koncem epidemie skončí i vládní a jiné podpory ­(odklady splátek úvěrů apod.­) a to asi dost podniků ani jednotlivců finančně nepřežije.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.