reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IDC předpovídá pro příští rok jen mírné oživení prodejů PC

8.12.2015, Jan Vítek, aktualita
IDC předpovídá pro příští rok jen mírné oživení prodejů PC
Společnost IDC, která nás pravidelně zásobuje svými předpověďmi i zpětnými průzkumy prodejů počítačů PC, vydala čerstvou předpověď pro příští rok. Ten má však být navzdory očekáváním celkem chudý.
IDC tedy předpovídá, že prodeje PC se v příštím roce zlepší jen mírně, což je jako studená voda na všeobecné naděje hardwarových firem. Navíc má v posledním kvartálu tohoto roku klesnout celkový prodej PC na světě o 10 procent, což přinese i 10,3% pokles prodejů v celém tomto roce.





Hned na začátku příštího roku se má dle IDC Worldwide Quarterly PC Tracker negativně projevit silný americký dolar, pokleslé ceny komodit a značné zásoby hardwaru na skladech. Zlepšení pak má nastat až ke konci příštího roku, kdy se situace stabilizuje, ale to už celý rok 2016 prý nezachrání. Větší oživení trhu s PC tak má nastat až v roce 2017 a dalších.

IDC je tedy pro další roky optimistické a uvádí, že poptávku po nových počítačích zajistí především další rozšiřování systému Windows 10, který bude od poloviny příštího roku dle plánů placeny, a také neustále stárnoucí hardware, který firmy a jednotliví uživatelé dosud odmítali vyměnit. Poté se také projeví plánované ukončení podpory systému Windows 7. Mainstreamová podpora tedy skončila již v tomto roce, ale jde o rozšířenou podporu zajišťující především bezpečnostní záplaty, ale ta skončí až na začátku roku 2020.

Vedle toho IDC mluví o dále se snižujících prodejích tabletů a jen minimálním růstu prodejů mobilních telefonů, což by mohlo v důsledku PC sektoru také pomoci, neboť zákazníkům zůstane více peněz právě na nový počítač. V minulých letech tomu bylo spíše naopak, lidé kupovali tablety a telefony a nechávali svá PC stárnout.

Upgrade na Windows 10 zdarma měl dle IDC opravdu zapůsobit negativně na prodeje PC, ale v důsledku by právě tento softwarový upgrade měl zákazníkům připomenout, že jejich PC je již postarší a přimět je i k výměně hardwaru. Tady IDC mluví především o nových počítačích 2 v 1, ultratenkých noteboocích a All in One, což tedy klasickým desktopům moc nepomůže, ale ty budou mít zase jiné trumfy v rukávu, jako nové generace grafických karet a snad i nové procesory AMD Zen. A nakonec můžeme zmínit, že Windows 10 by se mohly ve firmách rozšířit dříve než předchozí verze tohoto systému.

Zdroj: Fudzilla
reklama