reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Igor's Lab: 350W karta GeForce RTX 3090 má vyhrazeno 230 W pro GPU

15.6.2020, Jan Vítek, aktualita
Igor's Lab: 350W karta GeForce RTX 3090 má vyhrazeno 230 W pro GPU
Igor Wallossek se ve svém novém článku věnuje napájení chystané GeForce RTX 3090 generace Ampere, která má mít dle zatím nezaručených informací TDP či TBP 350 W. Jak si mohou její komponenty rozdělit odpovídající přísun energie?
Server VideoCardz nedávno zmínil, že herní verze Ampere mohou dosahovat TDP až 350 W, čili že se jejich spotřeba zvedne až o 70 W oproti předchůdcům. Jde tak o zajímavé téma, které rozebírá Igor Wallossek z Igor's Lab, který operuje rovněž s TDP 350 W v případě údajné GeForce RTX 3090. A hned je také třeba upozornit, že o této kartě se mluví jako o nástupci modelu RTX TITAN, vedle nějž má dorazit také RTX 3080. Otázka pak je, jak by do toho mohl spadat herní hi-end, který bychom očekávali pod označením RTX 3080 Ti a zda takový vůbec dorazí, nebo jak to NVIDIA plánuje.  
 
 
Zatím tak budeme o 350W kartě RTX 3090 uvažovat prostě jako o tom nejvýkonnějším a nejžravějším, co si NVIDIA připraví v rámci nové desktopové generace karet a odkázat také můžeme na nové spekulace o přídavném čipu Traversal Coprocessor. Nutno podotknout, že ty v zásadě nejsou v rozporu s informacemi z Igorova článku.
 
Výše umístěný obrázek má ukazovat předpokládané rozmístění komponent, čili jednak GPU GA102 s velikostí kolem 630 mm2, pak i pamětí a napájecích obvodů, přičemž Igor si zde na první pohled moc neláme hlavu s vykrojeným plošným spojem, který se ukázal na uniklých fotografiích. Jde ale právě o to ukázat, že na něm není zrovna moc místa pro regulaci napětí, takže je otázka, jak to NVIDIA vůbec poskládala dohromady. 
 
Celou věc pak zamotává to, že NVIDIA měla připravit dvě různá PCB, a to jedno s označením PG133 pro své vlastní Founders Edition a pak druhé PG132 coby referenční pro AIB partnery. Právě PG133 mají být vykrojeny, což si mělo vyžádat inovativní řešení pro realizaci napájení a vůbec toho, aby se vše dalo poskládat na prostorově omezené PCB určené pro nové chladiče. PG132 pak prý bude tradičně pojaté PCB.
 
Komponenta/součást karty Spotřeba/tepelná ztráta
Total Graphics Power TGP 350 W
24 GB GDDR6X (GA_0180_P075_120X140, 2,5 W na modul) - 60 W
MOSFET, Inductor, Caps NVDD (GPU) - 26 W
MOSFET, Inductor, Caps FBVDDQ (Framebuffer) - 6 W
MOSFET, Inductor, Caps PEXVDD (PCI Express) - 2 W
Ostatní (AUX) - 4 W
Ventilátory, LED, apod. - 7 W
Ztráty PCB - 15 W
GPU přibližně 230 W
 
Výpočet je tedy takový, že pokud odečteme spotřebu či ztráty vzniklé v jiných částech karty, na GPU samotné by mělo zbýt přibližně 230 W z celkových 350 W určených pro celou kartu. Mimochodem Igor zde rovněž zmiňuje údajné paměti GDDR6X, o nichž už byla řeč, ale zatím nebylo potvrzeno ani to, že by je některý z tradičních výrobců vůbec měl v portfoliu. 
 
Celková spotřeba GPU tak není až tak vysoká, když si uvědomíme, že nemalou část si vezme obří kapacita paměti s potřebnými kontrolery v GPU. Slabší karty (RTX 3080 - možná ne jen v jedné verzi) mají mít 320W TDP, v čemž pak můžeme vidět dopad skromnějšího paměťového subsystému, ovšem rozdíl by měl být vyšší i vzhledem k očekávaně slabší výbavě GPU. Čili se dá očekávat výše taktované GPU, stejně jako máme v případě RTX 2080 a RTX 2080 Ti. 


reklama