reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
29.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Bez pobídek dnes ve světě výrobců počítačových čipů už ani kuře nehrabe, natož pak Intel, jehož šéf Patrick Gelsinger se vůbec netají tím, že od vlád očekává především peníze, pokud má v jejich zemích sám investovat. 
Mirek55 (602) | 29.12.20219:52
Je zajímavé sledovat jak se demokratické režimy dostávají do vazalské pozice vůči USA ­(např. celá EU, Indie, Japonsko, Korea­) zatímco ty autoritativní se snaží o vlastní nezávislost a svobodu rozhodování ­(Čína, Rusko, Írán­). U srovnání výsledků srovnatelných zemí Číny a Indie je vidět, že z dlouhodobého hlediska je lepší nebýt vazalem, ale chce to mít odvahu, vůli a inteligenci na začátku. Indie by mohla mít svůj národní procesor a operační systém ­(distro linuxu­), ale musí lézt do zadku američanům, takže mají prd a ve srovnání objemu svých technologií nemají proti Číně šanci.
Odpovědět1  0
wrah666 (6205) | 29.12.202110:33
Jasně, že je lepší mít vlastní funkční ekonomiku. Jenže to nejde ze dne na den. Oni to budovali 35­-40 LET. Silou miliardy pracujících. O to příšernější je, že tady se to co už bylo zlikvidovalo Dneska jede ekonomika na příslibu německé vděčnosti a toho, že škodovku nezavřou a neodvezou jinam, což je řekněme dost nejisté.
Odpovědět4  0
RadecekH (810) | 29.12.202111:00
Je zajímavé, že ani v tak svobodné zemi jako je ta naše, nejsou lidi schopni přestat uvažovat jako ve středověku. Dělení světa na jednotlivé země je pohled primitivů a je jedno, jestli je to Amík věšící si na barák vlajku a mající pocit, že snad má něco z toho, že je nějaká firma americká, nebo Rusák bijící se v prsa, jak je jeho země vojensky silná a mající pocit, že on z toho nějak bude prosperovat, anebo nějaký Arabáček se samopalem doufající, že si ho prorok vezme k sobě.
Ti chytřejší tohle už dávno neřeší. Vezmou si z každé země to, co se jim hodí.
Odpovědět0  1
wrah666 (6205) | 29.12.202111:17
Akorát to má drobný problém: Co musíš nakoupit, tam jsi vydíratelný. A najednou musíš jednat s lidmi, které bys jinak ingoroval. Viz tvůlj arabáš se sapíkem.. Nebo reálnější varianta: Jak se vlastní bobmou vyhodil do povětří Palestinský terrorista. Tedy pardon, vyslanec.

Nemluvě o tom, že to možná na prachy vyjde levněji vyrobit v tramtárii a sem dovézt, ale příroda při tom dost brečí. Palivo spálené na dopravu sem, vysoce neekologický proces výroby TAM, plus často nějaké násilí..
Odpovědět2  0
Mirek55 (602) | 29.12.202111:19
A ti chytřejší už si založili nějaký stát? Takže neblábol. Svět se dělí na státy a my s tím nic neuděláme, protože to je přirozené celou historii lidstva.
Odpovědět2  0
RadecekH (810) | 29.12.202115:24
Státy tu máme nějakých 5000 let, zatímco lidstvo asi 3000000 let, ale pro vás je to celá historie. Navíc jste vůbec nepochopil pointu. Nejde o to, jestli státy existují nebo ne, ale o to, že nás už nikdo nenutí, abychom byli na konkrétní stát nějak zvlášť navázaní. Ano, v nějaké státě bydlíme, v nějakém jsme daňovými rezidenty, ale majetek můžeme mít po celém světě a můžeme ho převádět daleko rychleji, než stát stačí reagovat.
Podívejte se, kolik peněz odteklo z Ruska, podívejte se, jaké obrovské majetky mají v zahraničí lidé z arabských států nebo třeba Norsko. Zkuste se podívat do Liberce, odkud se nezdráhají důchodci přestěhovat do sousední německé Žitavy, podívejte se na skladbu obyvatelstva v Německu, ve Francii či v Británii. To právě trošku natvrdlí lidé jako vy ještě nepochopili, že svět se změnil, a že už se nehraje na to, v jakém jsme státě, ale o to, jaký máme majetek. Lidé s tímhle uvažováním hlasovali pro Brexit, protože měli pocit, že stát je to, oč běží.
Je ale zajímavé, že lidé u nás na jednu stranu berou třeba Škodovku jako německou a hrozně jim vadí odliv dividend do zahraničí, ale na druhou stranu nejsou sto pochopit, že firmy nevlastní ­(v naprosté většině případů­) stát, ale mohou to být oni sami.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.