reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Informace o Radeonu HD 3850 X2, R700 a další

27.3.2008, Pavel Boček, aktualita
Informace o Radeonu HD 3850 X2, R700 a další
Zdá se, že společnost AMD svým partnerů popouští uzdu a ve snaze zaplnit část trhu s cenami mezi 300 - 375 americkýcmi dolary je nabádá, aby vytvářeli dvoujádrové grafické karty. Partneři jako Sapphire, PowerColor a GeCube to dělali již...
Zdá se, že společnost AMD svým partnerů popouští uzdu a ve snaze zaplnit část trhu s cenami mezi 300 - 375 americkýcmi dolary je nabádá, aby vytvářeli dvoujádrové grafické karty. Partneři jako Sapphire, PowerColor a GeCube to dělali již dříve, nicméně vždy s nižším mainstreamem, nyní se ale máme dočkat řady Radeonů HD 3850 X2. Z ASUSu již unikly informace o HD 3850 X3, všech karet se máme dočkat v příštím čtvrtletí; mnoho jich zřejmě uvidíme na červnovém Computexu.



V souvislosti s čipem R700 se objevily informace o jeho zpožděném vydáni, dle Fudzilly to však není pravda a karet s jádry RV770 se máme dočkat v druhé polovině roku, tedy na konci 3. či na začátku 4. čtvrtletí, kdy plánuje nové čipy i NVIDIA. Na rok 2009, resp. jeho druhou polovinu, jsou oficiálně plánovány až 45nm čipy Fusion, kombinující CPU a GPU v jednom organickém pouzdře, ačkoli původně se AMD dušovalo, že budou již začátkem roku 2009.

Fusion je tedy ještě hudba budoucnosti, ale předchozí notebooková platforma, Puma, však dle zdrojů blízkých partnerům AMD sbírá jedno designové ocenění za druhým, údajně jich již má od různých výrobců přes stovku. Tato platforma má kompletně vše od AMD, tedy od procesorů přes čipové sady až po grafické karty, vyráběné 55nm technologií, což staví do těžké situace NVIDII. Ta přijde o zisky z čipových sad a zřejmě i o mnoho z grafických karet, protože karty AMD budou jednoduše úspornější, což je u laptopů velmi důležité. Nové procesory budou sice ještě založeny na architektuře K8, ovšem jelikož jsou vyráběny speciálně pro laptopy a ne jen úpravou desktopových modelů, společně s čipovými sadami mají nabídnout konkurenceschopný výkon i pro Core 2 Duo.

Také nové procesory Kuma mají Intel porazit, tentokrát v oblasti spotřeby, jelikož po stránce výkonu, resp. frekvencí, se v blízké době asi nic výrazně nezlepší. Pro high-endový trh pak zůstanou tří- a čtyřjádrové Tolliman a Agena FX procesory. Problémy však nízkými frekvencemi nekončí, AMD se stále trápí s financemi. Ačkoli by se toto čtvrtletí měla již situace zlepšit a příští čtvrtletí se chce AMD vrátit do černých čísel, úspory jsou nutné a proto společnost ohlásila propuštění asi deseti procent zaměstnanců, což je kolem 1 700 pracovníků. Propouštění začne do dvou týdnů.

Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7)
reklama