reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ingenuity se proletěla už potřetí, tentokrát s menším výletem

27.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Ingenuity se proletěla už potřetí, tentokrát s menším výletem
Helikoptérka Ingenuity dělá NASA radost. Ta pojmenovala její přistávací plochu jako Wright Brothers Field a Ingenuity z ní dokázala již potřetí odstartovat a tentokrát se jen nevznášela, ale vydala se na malý výlet, jak se očekávalo.  
Ingenuity poprvé letěla na Marsu zhruba před týdnem a nyní již má za sebou třetí test, v jehož rámci měla instrukce vertikálně vzlétnout, pak ve stejné hladině odletět o 50 metrů stranou, zase se vrátit a opět vertikálně přistát. To do puntíku splnila, jak ukáže i následující video. 
 

 

Vedle toho také Ingenuity poprvé sama pořídila barevné snímky, jako je ten následující, ovšem samotnou ji sledoval rover Perseverance pomocí své hlavní kamery Mastcam-Z. 
 

 

Helikoptérka měla instrukce 25. dubna vzlétnout do výšky 5 metrů a poté se vydala 50 metrů daleko, přičemž vyletěla ze záběru roveru Perseverance, který ji nesledoval. Pak se ale zanedlouho do záběru opět vrátila a přistála. V horizontálním letu dosáhla Ingenuity rychlosti až 2 metry za sekundu (7,2 km/h). 
 
NASA se díky testovacím horizontálním letům může naučit, jak bude možné číst a sledovat povrch Marsu pro přesnou orientaci, což je už pochopitelně téma pro následovníky Ingenuity, kteří už by měli být schopni se orientovat sami či převážně sami. Jde tu především o schopnost vybrat si rovný a bezpečný povrch pro přistání a pak samozřejmě i schopnost bezpečného letu, která se přímo váže na rychlost pohybu spojenou s výkonem pro rozpoznávání povrchových struktur. Jednoduše řečeno, pokud by se nástupce Ingenuity pohyboval příliš rychle, mohl by ztratit orientaci. To NASA nemohla předem v laboratoři otestovat, pokud šlo o testy v komoře simulující atmosféru Marsu, neboť ta je příliš malá. 
 
V nejbližších dnech můžeme očekávat další testy, i když z našeho pohledu už bylo hlavního cíle dosaženo. NASA se evidentně rozhodla pro výlet do vzdálenosti 50 metrů dříve, než bylo v plánu, a tak uvidíme, co s Ingenuity ještě zamýšlí a zda si na závěr nepřipravuje nějaký odvážný kousek, když se dá stejně počítat s tím, že helikoptérka po ukončení testů bude stejně opuštěna a "umře". 
 
Zdroj: JPL


reklama