reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

InnoDisk Fire Shield: externí SSD snáší půl hodiny v 800 °C

26.7.2019, Jan Vítek, aktualita
InnoDisk Fire Shield: externí SSD snáší půl hodiny v 800 °C
Oheň může zakrátko zničit naše drahocenná úložná zařízení a společnost InnoDisk se rozhodla, že pomůže toto riziko snížit. Vytvořila externí SSD Fire Shield, které si mělo vypůjčit leccos z konceptu černých skříněk. 
InnoDisk Fire Shield SSD tak má vydržet po dobu 30 minut i teploty kolem 800 °C, což už pochopitelně bylo ověřeno v experimentech, kde si toto zařízení vzal na mušku člověk s hořákem. Jak je na snímku dobře vidět, SSD nebylo vystaveno plamenům přímo a chráněno bylo proti nim kovovým štítem. I tak mu bylo pořádně horko a dá se říci, že samotné SSD tento pokus nepřežilo a v podstatě asi ani nemá šanci přežít. Jde tu však o to, aby to přežila i data na čipech NAND Flash.  
 
 
Fire Shield SSD má vnější obal z jisté měděné slitiny, pod ním je vrstva izolantu a uvnitř je až samotná elektronika uzavřená v krabičce, ze které je vyvedena flexibilní kšanda k vnějšímu rozhraní. InnoDisk se ještě chlubí, že celá konstrukce využívá více než 20 teplu odolných a izolačních materiálů, ale více se o nich nedozvíme. 
 
 
SSD Fire Shield by díky svým vlastnostem brzy získat různé certifikace pro standardy MIL-STD či IEC, jež se nebudou týkat jen odolnosti vůči teplu, ale také vibracím, mechanickému tlaku nebo nárazům. 
 
 
O samotné SSD tu tak moc nejde, respektive nejde o jeho výkon a kapacitu. Kvůli zajištění vysoké odolnosti se zde využívají SLC/iSLC NAND Flash, takže ani není divu, že k dispozici jsou kapacity 8GB, 16GB, 32GB, 64GB a 128GB. S nimi a rozhraním SATA 6 Gb/s toto SSD o rozměrech 3,5" disku (146 x 102 x 25,4 mm) nabízí rychlost čtení maximálně 520 MB/s a zápisu 360 MB/s. 
 
Dále tu máme vestavěný tepelný senzor, monitorování pomocí iSMART, jistý "inteligentní systém pro opravu chyb" a pak se ještě dozvíme o maximálně 1,1W spotřebě. Video pak ukazuje, jak se dají získat data z Fire Shield, který strávil půl hodiny v teplotě 800 °C. K tomu je zapotřebí vypreparovat paměťové čipy a přečíst je pomocí speciálního zařízení. Výrobce se chlubí, že po jeho pokusu nebyla ztracena vůbec žádná data. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama