reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Integrovaná DG1 s 96 EU spatřena, ponese značku Iris

14.7.2020, Jan Vítek, aktualita
Integrovaná DG1 s 96 EU spatřena, ponese značku Iris
Intel se dle nového záznamu z testů firmy SiSoft chystá využít svou méně známou značku Iris pro integrované grafiky generace Xe. Jedna taková byla spatřena s 96 EU, což odpovídá často probírané grafice DG1. 
Intel DG1 jsme mohli zaznamenat už několikrát, přičemž nejdříve to vypadalo, že půjde jen o jakousi vývojovou platformu, která Intelu poslouží při přípravách mnohem výkonnějších grafických čipů generace Xe. To jistě také platí, ale vedle toho se DG1 měla stát i základem pro budoucí integrované grafiky a zde vidíme výslednou Intel Iris Graphics právě jako součást platformy Tiger Lake-U. A ačkoliv výpis mluví o desktopu, Tiger Lake-U jsou pochopitelně úsporné mobilní procesory. 
 
 
Iris Xe Graphics zde má 96 jednotek EU, a tedy 768 shaderů, takže je k dispozici v plné konfiguraci, přičemž výpis ještě ukáže takt 1,3 GHz a alokovaných 6,3 GB paměti. Pokud se tak s DG1 setkáme na trhu, bude to možná právě jen v podobě Tiger Lake-U (či jiných řad procesorů Tiger Lake) a rozhodně neočekáváme, že tato verze Xe přijde v podobě desktopových grafických karet. Ty by se ostatně svým výkonem pohybovaly výrazně pod hranicí aktuálního low-endu, pokud jde o generace AMD Navi a NVIDIA Turing. A ostatně brzy by na tom byly ještě hůře, neboť Turing brzy začne být nahrazován novou generací Ampere. 
 
Intel ale už ukázal, že DG1 stačí v Tiger Lake i na hraní AAA her ve slušné kvalitě, konkrétně na Battlefield V při vysoké kvalitě, takže právě jako iGPU může DG1 posloužit velice dobře. A co se týče výkonnějších Xe, s nimi se nedávno pochlubil Raja Koduri, ovšem nic konkrétního jsme se o nich zatím nedozvěděli, a tak si zatím stále musíme vystačit s tím, co víme už rok. Čekáme tak na představení DG2, které by měly nabídnout 128 až 512 jednotek EU, čili 1024 až 4096 shaderů a nejspíše možnost propojení více čipů do jednoho celku. 
 
 
Zdroj: VideoCardz


reklama