reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel a AMD už utnuly veškeré dodávky do Ruska i Běloruska

4.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel a AMD už utnuly veškeré dodávky do Ruska i Běloruska
Nedávno jsme se dozvěděli, že společnosti AMD a Intel přestanou dodávat své procesory do Ruska. Nyní už toto opatření vstoupilo v platnost a týká se přitom veškerých dodávek, čili by nemělo jít jen o procesory. 
Nedávno jsme mluvili o tom, že společnosti Intel a AMD budou ctít rozhodnutí amerických úřadů a pozastaví dodávky procesorů do Ruska. Během tohoto týdne se přitom celá řada amerických firem rozhodla k tomu, že přinejmenším dočasně zcela opustí ruský trh, zatímco v případě Intelu a AMD se v pondělí ještě mluvilo o tom, že tu půjde především o serverové procesory spíše než produkty pro běžné spotřebitele. Ovšem dozvěděli jsme se i to, že se očekává přinejmenším krátkodobé zastavení prodeje všech produktů Intelu a AMD, než bude určeno, pro které z nich bude zákaz platit i nadále. 
 
 
Nyní Intel vydává oficiální vyjádření, v němž mimo jiné oznamuje, že zastavuje veškeré dodávky zákazníkům v Rusku i Bělorusku. Jde tak aktuálně o všechny produkty včetně spotřebitelských verzí procesorů a dalších produktů, přičemž bez nich samozřejmě nemá velký smysl dodávat ani nové základní desky a v podstatě ani další komponenty. 
 
Krom toho Intel mezi svými zaměstnanci vybral cca 1,2 milionu dolarů na pomoc Ukrajině. A co AMD?
 
AMD se zachovalo stejně jako Intel, čili už dle oficiálního vyjádření zastavilo dodávky svých produktů do Ruska i Běloruska. Firma zvlášť zdůraznila, že se jedná o skutečně všechny produkty, které jsou určené pro PC či další zařízení. 
 
Tato opatření firem AMD a Intel by ale neměla mít v podstatě žádný dopad na globální trh s čipy, neboť Rusko se na něm podílí jen 0,1 %. Nepůjde alespoň o dopad, který bychom mohli pozorovat my coby běžní zákazníci. 
 
Od Ruska se přitom odvrací i společnost TSMC, u níž především si ruští výrobci nechávali vyrábět své vlastní procesory, které měly tvořit i alternativu právě pro produkty firem AMD a Intel. 
 
Zdroj: PCWorld


reklama