reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Adaptive Boost Technology: další turbo pro Rocket Lake-S

18.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel Adaptive Boost Technology: další turbo pro Rocket Lake-S
Intel zkusil už v rámci starších procesorů Core ždímat z těch nejlepších modelů ještě vyšší takty, a to pomocí turba zvaného Thermal Velocity Boost. To se uplatní i u nových Rocket Lake-S, ale pak je tu ještě jedna turbonovinka. 
Procesory Rocket Lake-S už se pomalu chystají na trh a také byly předevčírem formálně představeny, ovšem to jsme se ani z jejich specifikacích ještě nedozvěděli o novince zvané Intel Adaptive Boost Technology (ABT). Jde snad o něco podobného jako v případě Precision Boost Overdrive od AMD? 
 
- klikněte pro zvětšení -
 
HardwareLuxx nám přinesl příslušnou stránku z prezentace Intelu, z níž se dozvíme vše podstatné. Jako příklad tu máme 8jádrový procesor, respektive technologie Intel ABT je určena pouze pro 8jádrové Core i9 K a KF z 11. generace. Čili jde pouze o dva modely, a to konkrétně Core i9-11900K/KF. 
 
Intel Adaptive Boost Technology má fungovat jako jakási nástavba nad Thermal Velocity Boost, a to v rámci základních specifikací procesoru, takže není považována za přetaktování. To je důležité vědět, neboť v opačném případě by mohla mít svůj vliv při uplatnění záruky na zničený procesor. 
 
Účelem ABT je využít případné rezervy týkající se teplot a energie, které systém nabízí. Nejde přitom o cestu, jak dosáhnout ještě vyšších taktů, než jaké nabízí Thermal Velocity Boost (TVB), neboť to by neplatily specifikace udávající u zmíněných procesorů takt až 5,3 GHz právě díky TVB. 
 
ABT ovlivní takty procesorů až od zátěže třech a více jader a z prezentace vyplývá, že zatímto Thermal Velocity Boost bude zvyšovat takty až do teplotní hranice 70 °C, tak Adaptive Boost Technology bude fungovat až do teploty 100 °C. To má teoreticky přinést takt 5,1 GHz při zatížení všech jader, přičemž dle specifikací mají Core i9-11900K/KF nabídnout all-core turbo maximálně 4,8 GHz. 
 
Nabízí se otázka, zda právě Intel ABT nestojí za zpožděným nástupem procesorů Rocket Lake-S, které nyní už měly být na trhu, ale nástup byl odsunut na konec března kvůli jistému novému mikrokódu. Je z toho totiž cítit snaha Intelu zajistit vyšší výkon právě pro Core i9, aby se tyto procesory více odlišily od rovněž 8jádrových Core i7 a samozřejmě aby lépe vypadaly vedle konkurence. Nicméně to bude zjevně znamenat velice vysoké teploty a logicky i zvýšenou spotřebu, ale to už budou zkoumat testy, jichž se dočkáme za necelé dva týdny.  
 
Můžeme ale říci, že o alternativu pro Precision Boost Ovedrive 2 nejde, neboť se tu zcela zřejmě nepočítá s laděním jednotlivých kusů s ohledem na napájení, jako spíše o prosté navýšení taktů pomocí většího objemu energie, který bude do procesoru puštěn. Můžeme tak mluvit prostě o přetaktování, i když tomu se sám Intel vyhýbá, ačkoliv chce pomocí ABT dosahovat frekvencí, které ani nejsou zaneseny ve specifikacích. 


reklama