reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Alder Lake-S, P i M: chystá se nová 55W rodina procesorů

10.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel Alder Lake-S, P i M: chystá se nová 55W rodina procesorů
Ať si o značeném TDP procesorů Intel myslíme cokoliv, pak je dobře známo, že tato firma v mobilním a desktopovém sektoru obvykle nenabízí procesory s TDP 55 W. Nyní na nás ale vyskočily právě 55W Alder Lake. 
Intel se chystá nedlouho po představení generace Rocket Lake-S vypustit na trh procesory Alder Lake-S a po delší době sjednotit jejich nabídku s mobilními modely z hlediska výrobního procesu i architektury. Nyní nám ale půjde spíše o ony mobilní verze procesorů. 
 
 
Informace pochází od leakera HXL a jde o Alder Lake M, P a také S, ovšem ne v paticovém provedení, ale v BGA pouzdrech. Budeme tak o nich mluvit právě stejně jako zveřejněný snímek z prezentace, čili jako o S-BGA. 
 
 
Právě Alder Lake-S-BGA mají dosáhnout TDP až 55 W a dle daného snímku jde o materiál pro výkonné počítače a MWS. A zde si asi můžeme vybrat, zda jde o Manufacturing Work Station, Mini Workstation, Multi Workstation System, nebo snad Marijuana Withdrawal Syndrome.
 
Můžeme tak opravdu jen hádat, že asi půjde o procesory pro ty nejvýkonnější mobilní počítače, anebo naopak pro vysoce integrované desktopové systémy. Jako jediné ze všech zmíněných verzí nabídnou konfiguraci 8 výkonných a 8 slabších procesorových jader, což zde Intel jednoduše značí jako 8C + 8c, přičemž ošizena bude naopak grafika s maximem 32 EU, takže lze usuzovat, že procesory S-BGA budou určeny pro využití se samostatnými kartami. 
 
Alder Lake-P už budou představovat klasickou nabídku mobilních procesorů pro notebooky, a to s velice širokým rozpětím TDP mezi 12 a 45 W a 2C + 8c s 96 EU až 6C + 8c s rovněž 96 EU v případě nejvýkonnějších verzí. Značka Core i9 zde bude vyhrazena pouze pro 20W a silnější modely, přičemž mluvit budeme spíše o 28W procesorech s možností snížit TDP na 20 W. 
 
A nakonec to jsou Alder Lake-M jednak v 9W verzích pro ultratenké notebooky s maximem 2C + 8C a 96 EU a chystají se dokonce i 5W tabletové verze s 1C + 4c a 64 EU, které můžeme dle procesorové výbavy považovat za nástupce procesorů Lakefield, ovšem asi to nebudou modely vytvořené technologií Foveros.  


reklama