reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Arc A370M otestován PCWorldem, bojuje s mobilní RTX 3050

10.5.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel Arc A370M otestován PCWorldem, bojuje s mobilní RTX 3050
Společnost Intel dostává své grafiky Arc na trh vskutku hlemýždím tempem, které se odráží také v jejich testech. Nyní se ale k notebooku s Arc A370M dostal také PCWorld, který ji postavil proti konkurenci od NVIDIE.
Intel má zřejmě více problémů, které se podepisují na způsobu, jakým se grafiky Arc dostávají na trh. Nepůjde tak pouze o software, čili ovladače, ale také o hardware, jak ukazuje ten fakt, že výkonné Arc A5 a A7 se dostanou na trh výrazně později než slabé A3. I nyní tu tak máme test grafiky Arc A370M, která je alespoň z dostupné dvojice ta výkonnější. 
 

PCWorld se tak jako jeden z mála serverů dostal k notebooku s grafikou Arc, což je prostý důsledek toho, že ty začaly být prodávány exkluzivně v Jižní Koreji a dosud nikdo ani oficiálním způsobem nezískal žádný vzorek pro otestování. Už jen to vypovídá o tom faktu, že Intel ani nechce, aby grafiky Arc byly v jejich současném stavu (či spíše stavu jejich ovladačů) testovány. 
 
Máme tu konkrétně notebook MSI Summit E16 Flip Evo, který už není jako Samsung Book2 Pro vybaven grafikou Arc A350M, ale výkonnější verzí A370M. Ta obsahuje plných 8 Xe jader, jaká čip G11 nabízí a dále pak 4 GB vlastní paměti GDDR6 na 64bitové sběrnici, přičemž TGP se může pohybovat mezi 35 a 50 W. Pokud ji tedy máme srovnávat s něčím z nabídky NVIDIE, můžeme sáhnout po mobilním RTX low-endu v podobě RTX 3050. Ten ovšem má umožněno pracovat při 35 až 80 W, a tak záleží na konkrétní konfiguraci. 
 
RTX 3050 v Asus Vivobook Pro 15 OLED by měla mít základní TGP 35 W s možností jít až na 50 W v rámci Dynamic Boost, a tak jde o srovnatelného soupeře pro A370M. Jak se tedy tento souboj jeví?
 
 
 
V syntetickém 3DMark Time Spy se ukazuje, že jde skutečně o dva vyrovnané soupeře. Oba totiž (plus/minus pár bodů) dosáhli na 4400 bodů, což se pak projeví i na herním výkonu, kde je jedna grafika jako obvykle někdy rychlejší a jindy zase pomalejší. Krom Metra a SoTR byla využita ještě hra Final Fantasy XIV: Endwalker, kde je Arc mírně pomalejší, ale s téměř zanedbatelným rozdílem, čili A370M a RTX 3050 jsou skutečně stejná (muší) váha.  


reklama