reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel by mohl odhalit své grafické karty už po Novém roce

8.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel by mohl odhalit své grafické karty už po Novém roce
Intel v celé své historii připravil pro trh jeden jediný grafický čip, který by pracoval na samostatné kartě, a to Intel 740, který ve své době nebyl zase tak špatný. Od té doby nepředvedl nic, ovšem to by se mohlo velice rychle změnit.
Raja Koduri se v Intelu určitě nekouše nudou a spíše naopak, pokud jsou informace od serveru TweakTown pravdivé, nasadil se svou zbrusu novou divizí velice hektické tempo, k němuž nyní přizval ještě svého kamaráda z AMD Chrise Hooka. Vyústění by z našeho pohledu mělo nastat už na CES 2019, tedy hned zkraje příštího roku, kde by Intel mohl už představit konkrétní GPU ve fyzické podobě. 
 
 
Nutno říci, že práce na samostatném GPU v Intelu nezačaly až s příchodem Raji Koduriho, který ještě na konci loňských letních prázdnin šéfoval radeonové divizi v AMD. Pracovat se na něm (či nich) má již téměř dva roky, ale i to by znamenalo, že představení na CES 2019 by byl výsledek velice rapidního vývoje, který nutně musí zahrnovat také příslušný software a především ovladače. Nicméně Intel v poslední době začal své ovladače pro integrovaná GPU vylepšovat i z hlediska her a vůbec je vidět, že se o jejich vývoj stará více než dříve, což také leccos napovídá. 
 
Server TweakTown se odkazuje na své zdroje v průmyslu a lze říci, že pokud by měl být Intel připraven veřejně představit svá první moderní samostatná GPU už tak brzy, lze očekávat, že už se o tom opravdu bude v jiných firmách vědět. 
 
Je tu ale otázka, co tím Intel konkrétně sleduje a zda jde skutečně primárně o GPU pro širokou veřejnost, nebo také o snahu nabídnout alternativu ke GPU od NVIDIE a AMD v oblasti umělé inteligence a strojového učení nebo alespoň v řadách profesionálních grafických karet pro grafiky, jako jsou Quadro či FirePro.
 
Vůbec bychom se tak nedivili, kdyby byl přístup Intelu podobný tomu, co dnes předvádí právě NVIDIA a AMD, čili že přednost má AI a poté nastoupí spotřebitelské verze. Ostatně grafické čipy Volta vyráběné 12nm technologií tu jsou už přibližně rok, a to ve verzi s 5120 CUDA jádry. Na představení jejich herních verzí si přitom ještě nějaký ten pátek počkáme a v případě konkurenčních 7nm GPU Vega 20 se oficiálně nechystají vůbec žádné herní verze. Proč by měl být přístup Intelu v tomto odlišný?
 
Zdroj: TweakTown


reklama