reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel by mohl představit Alder Lake-S už v září

25.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel by mohl představit Alder Lake-S už v září
Intel se nedávno nechal slyšet, že procesory Alder Lake-S vypuští na trh během druhé poloviny roku, což neupřesnil, ale vypadalo to, že na ně nebudeme muset čekat až do jejího konce. To uvádí i zpráva z Uniko's Hardware. 
Procesory Intel Alder Lake-S přijdou jako nástupci chystaných Rocket Lake-S, které by se tak mohly na trhu ohřát přibližně jen půl roku, což je ovšem nezvykle málo. Dá se však pochopit motivace Intelu tuto generaci co nejdříve nahradit a pojmout ji jen jako poslední dozvuk 14nm architektury. Rocket Lake-S pochopitelně budou na trhu mnohem déle než půl roku, ale jde o to, kdy budou vystřídány svými nástupci, a tím se z nich stane už stará generace. 
 
 
Alder Lake-S budou už po všech stránkách představovat novou generaci. Nabídnou 10nm proces SuperFin s rychlejšími tranzistory, rovnou dvě nové procesorové architektury v hybridním celku a také vylepšené MIM kondenzátory, které mají zajistit vyšší energetickou efektivitu a stabilnější napájení procesoru. Vedle toho tu bude i podpora nových DDR5 i sběrnice PCIe 5.0, čili vskutku významný pokrok. 
 
Rocket Lake-S na druhou stranu sice využijí novou architekturu, ale v rámci nouzového backportu na 14nm procesu, kvůli němuž a výsledné energetické náročnosti bylo možné využít jen osm jader a to není samo o sobě pokrok, nýbrž krok zpět. Díky vyššímu výkonu na takt by sice tyto procesory snad měly alespoň dorovnat celkový výkon Comet Lake-S a vedle toho být podstatně lepší v jednovláknovém výkonu, ovšem DIY trh asi nebude z takové generace nadšen, zvláště když lze počítat s ještě vyšší energetickou náročností, než jakou předvádí dnešní Core. Ale počkejme si na testy. 
 
 
Dle Uniko's Hardware tak na 12. generaci Core a desky se 600 Series přijde čas už v září a i z informací zveřejněných po nových finančních výsledcích se dalo tušit, že to nebude až ke konci roku. Intel totiž mluvil o představení Alder Lake-S v průběhu druhé poloviny roku, zatímco serverové Sapphire Rapids ohlásil také na ni, ale s dovětkem, že v jejich případě to bude spíše až v závěru roku.
 
My jsme také mohli v posledních měsících sledovat, jak se vedle testovacích vzorků procesorů Rocket Lake-S objevovaly i vzorky Alder Lake-S, což ukazuje, že od sebe skutečně nebudou moc daleko. 


reklama