reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Cannonlake zrušeny, chystají se Ice Lake

13.7.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel Cannonlake zrušeny, chystají se Ice Lake
O procesorové roadmap společnosti Intel se v poslední době dozvídáme řadu zásadních novinek. Jde jednak o zrušení procesorů generace Cannonlake, uvedení rodiny Kaby Lake a nyní se objevila další novinka - Ice Lake.
Pozdržení procesorů Intel Cannonlake bylo nyní tlumočeno již jako jejich zrušení, ale podívejme se na to ze širšího úhlu. Dnes jsou stále aktuální procesory Intel Haswell, tedy Core 4. generace. Pátá generace přišla pouze v podobě dvou procesorů Broadwell, které nejsou zrovna levné, ale zato jsou vybaveny dosud nejsilnějším integrovaným GPU. Nyní tedy čekáme už na příchod šesté generace, čili Skylake, které by dle firemní strategie tick-tock měly představovat druhou a poslední rodinu 14nm procesorů.





Ale právě v tom bychom se mýlili, neboť nastane podobný scénář jako v případě příchodu procesorů Haswell Refresh. Ty nastoupily namísto chystaných Broadwell, a tak i Skylake budou mít svůj refresh, který již dostal své označení Kaby Lake. Můžeme tedy říci, že Kaby Lake přijdou místo chystaných Cannonlake, a to v příštím roce. V perexu zmíněné Ice Lake jsou chystány pro rok 2017 a měly by to být první 10nm procesory od Intelu.

Procesory Ice Lake také mají opět využít FIVR (Fully Integrated Voltage Regulator), čili v procesoru plně integrovaný regulátor napětí, který bude mít přestávku. Jsou jím totiž vybaveny procesory Haswell a Broadwell, díky čemuž může být napájecí systém na základní desce jednodušší a procesor také má lepší kontrolu nad svým napájením. Procesory Skylake a Kaby Lake (Skylake Refresh) ale FIVR obsahovat nemají (není jasné proč), přičemž ten se má vrátit právě v roce 2017 jako součást procesorů Ice Lake, alespoň dle stránek Hardwareluxx.





Jinak toho zatím ještě moc nevíme o procesorech Ice Lake. Dle podobného názvu a vůbec celé logiky strategie tick tock by měly být v podstatě jen zmenšenými procesory Skylake, které již nebudou vyráběny 14nm procesem, ale 10nm. Přesto se tu ale mohou objevit některá vylepšení, jako třeba 512bitové instrukce AVX a pravděpodobně budou zapotřebí nové desky s novým socketem.

Zdroj: KitGuru
reklama